Zoek artikelen en videos op merk

Mercedes-Benz test, nieuws, prijs en meer

Mercedes-Benz heeft de auto min of meer uitgevonden. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in het merk Mercedes (1901) van Daimler-Motoren-Gesellschaft (1890 – 1926) en de Benz Patent-Motorwagen (1886) van Karl Benz. Die laatste wordt gezien als de allereerste auto met een verbrandingsmotor ooit. Sinds die tijd is Mercedes-Benz uitgegroeid tot een van de grootste en meest prestigieuze merken ter wereld. De fabrikant, die onderdeel uitmaakt van Daimler AG, heeft zijn hoofdkantoor in Stuttgart. Onder Mercedes-Benz Cars vallen Mercedes-Benz, Mercedes-AMG en Smart. Bekende modellen zijn de C-Klasse, E-Klasse, S-Klasse, G-Klasse, de SL en de sportieve varianten van AMG. Het merk met de ster is de laatste jaren extreem succesvol in de Formule 1.

In 1886 patenteerde Karl Benz de allereerste auto met een verbrandingsmotor. Ongeveer een jaar later bouwden Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach een postkoets om tot een auto door hem uit te rusten met een benzinekrachtbron. Daimler-Motoren-Gesellschaft bracht in 1901 de eerste Mercedes op de markt. Het voertuig was genoemd naar Mercedes Jellinek, de dochter van de Oostenrijkse ondernemer Emil Jellinek, die samenwerkte met Daimler en Maybach.

Silberpfeilen

De eerste auto’s met de naam Mercedes-Benz werden in 1926 geïntroduceerd, na de fusie van de bedrijven van Karl Benz en Gottlieb Daimler tot Daimler-Benz. In de jaren dertig produceerde Mercedes-Benz de grote en luxe 770. Het model werd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog intensief gebruikt door de Nazi’s. Met zijn ‘silberpfeilen’ boekte Mercedes-Benz tussen 1934 en 1939 grote successen tijdens grandprixraces.

Innovaties

De auto-industrie heeft heel wat innovaties aan Mercedes-Benz te danken. Het merk introduceerde onder meer de eerste personenwagen met een dieselmotor (260 D uit 1936), de eerste auto met directe injectie (300 SL ‘Gullwing’ uit 1954), het eerste ABS-systeem (450 SEL 6.9 uit 1978) en het eerste serieproductiemodel met airbags (S-Klasse uit 1981). Daarbij werden vooral op de diverse generaties S-Klasse elektronische systemen ingevoerd die nu op bijna iedere auto standaard zjin.

Letters en cijfers

Tot en met 1994 gebruikte Mercedes-Benz een systeem van cijfers en letters om zijn modellen aan te duiden (300 SD, 450 SEL, 190 E). Nu duiden letters de modelserie aan en geven drie cijfers informatie over de motorisering (C 200, E 320, S 500). Door de jaren heen zijn er varianten bijgekomen. Naast de A-Klasse, C-Klasse, E-Klasse, enzovoort zijn er SUV’s (GLA, GLC, GLE, GLS), vierdeurs coupés (CLA, CLS) en roadsters (SLC, SL). Mercedes-AMG bouwt ook eigen sportwagens, zoals de AMG GT.