Zoek artikelen en videos op merk

Jaguar test, nieuws, prijs en meer

Jaguar werd in 1922 opgericht door twee motorfietsfanaten: William Lyons en William Walmsley. Het bedrijf heette toen Swallow Sidecar Company. Lyons startte in 1934 SS Cars Limited, wat in 1945 zou uitgroeien tot Jaguar. Het merk werd al snel wereldberoemd door een reeks prachtige sportwagens: de XK-serie (1948 – 1961) en later de E-Type (1961 – 1975). Daarbij stond het bekend om zijn aantrekkelijke luxesedans, zoals de Mark 2 (1959 – 1969) en de XJ (vanaf 1968). In 1960 kocht Jaguar de Daimler Company. Tot en met 2007 werd extraluxe varianten van de XJ als Daimler op de markt gebracht. Jaguar is, samen met Land Rover, eigendom van Tata en levert de XE, XF, XJ, F-Type en de SUV’s E-Pace, F-Pace en I-Pace (elektrisch).

De aanduiding verscheen in 1935 voor het eerste op een auto toen de SS Jaguar 1,5 Litre en 2,5 Litre werden geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog besloten de aandeelhouders in SS Cars dat de naam van het bedrijf veranderd moest worden. William Lyons zei daarover: “In tegenstelling tot SS is de naam Jaguar onderscheidend en niet verbonden of te verwarrend met een gelijke buitenlandse naam.” Hij doelde op de Schutzstaffel (SS), de paramilitaire organisatie van de Nazi’s.

Snelste auto ter wereld

De XK120 werd in 1948 onthuld op de London Motor Show. Hij was niet bedoeld voor productie, maar stond op de beursvloer als testvoertuig voor de nieuwe zescilinder XK-lijnmotor. De sportwagen was echter zo’n hit bij het publiek dat Lyons besloot hem te gaan bouwen. Op een Belgische weg haalde de XK120 in 1949 een topsnelheid van iets meer dan 200 km/h. Daarmee was hij de snelste productieauto ter wereld.

Sixties icoon

Zijn opvolger, de E-Type, was een icoon van de jaren zestig en werd door Enzo Ferrari geprezen als “de mooiste auto ooit gemaakt”. Sinds 1996 staat er een exemplaar in het Museum of Modern Art in New York. De Jaguar Mark 2 was een snelle luxesedan. Hij was zelfs zo snel dat hij geliefd was onder criminelen, die hem als vluchtauto gebruikten. Op televisie was de Mark 2 het vervoermiddel van Inspector Morse.

Jaguar SVO

In 1965 werd Jaguar opgenomen in de British Motor Corporation en veel later gekocht door Ford. Begin jaren negentig introduceerde het merk de XJ220, die met een top van 349 km/h de snelste productieauto ter wereld was. De eerste compacte Jaguar was de X-Type uit 2001 (op basis van de Ford Mondeo). De letter R duidt sinds 1995 de krachtigste auto’s van het merk aan en Jaguar SVO (Special Vehicle Operations) bouwt speciale modellen als de F-Type Project 7 en XE SV Project 8.