Zoek artikelen en videos op merk

Dodge test, nieuws, prijs en meer

Dodge kennen liefhebbers in Europa vooral van de Viper (1992 – 2017), Charger (2006 – heden) en Challenger (2008 – heden), allemaal auto’s die hier officieel niet te koop zijn / waren. Zo’n tien jaar geleden introduceerde het Amerikaanse merk in Europa echter de Caliber (2006 – 2012), Avenger (2007 – 2014), Nitro (2006 – 2011) en Journey (2008 – heden). De verkoop ervan werd al na een paar jaar stopgezet wegens gebrek aan succes. In de Verenigde Staten is Dodge neergezet als het sportieve broertje van Chrysler. De Viper wordt niet meer gemaakt, maar de 717 pk sterke Charger en Challenger Hellcat hebben het stokje overgenomen. Van die laatste bestaat een nog extremere variant, de 851 pk leverende Demon.

Dodge werd in 1900 opgericht door de broers Horace en John. Het bedrijf bouwde in eerste instantie geen auto’s, maar motor- en chassisonderdelen voor onder meer Oldsmobile en Ford. De eerste vierwieler van Dodge was de Model 30 uit 1914, die in de markt werd gezet als een luxer alternatief voor de uitzonderlijk populaire Ford Model T. In 1916 stond het merk op de tweede plaats in de Amerikaanse verkoopranglijsten. Op het hoogste ereschavot stond uiteraard Ford.

Legertrucks

In 1920 was Dodge nog steeds tweede, maar helaas zou de fabrikant snel afglijden. Zowel Horace als John overleed in datzelfde jaar en hun fabriek werd uiteindelijk in 1928 verkocht aan Chrysler, dat nog steeds eigenaar is. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden Dodge-modellen net onder die van Chrysler gepositioneerd. Van 1942 tot en met 1945 produceerde de fabrikant even geen auto’s meer, maar vooral legertrucks en ambulances.

Muscle cars

Dodge staat bekend om zijn ‘muscle cars’, zoals de Charger, Super Bee en bepaalde varianten van de Coronet en Dart. Racesucces had het merk met de extreme Charger Daytona (1969). Net zoals veel Amerikaanse merken, met hun grote zes- en achtcilindermotoren, had Dodge veel last van de oliecrisis in 1973. De fabrikant reageerde door onder meer de Simca Horizon naar de Verenigde Staten te halen (Simca was toen van Chrysler) als Dodge Omni.

Fiat Chrysler

Begin jaren negentig adverteerde het merk met de slogan ‘The New Dodge’. De buitenissige Viper werd in productie genomen, de Ram-pickup oogstte veel succes met zijn afwijkende styling en sedans als de Neon, Stratus en Intrepid kregen een duidelijk ‘cab forward’-design. Chrysler ging in 2009 failliet (twee jaar eerder had Daimler de fabrikant van de hand gedaan). Inmiddels is Dodge onderdeel van Fiat Chrysler.