Zoek artikelen en videos op merk

Nissan test, nieuws, prijs en meer

Nissan is sinds 1999 onderdeel van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. Toen de fabrikant in 1914 werd opgericht, was de naam nog Kaishinsha Motor Car Works. Naast het merk Nissan is er nu het luxelabel Infiniti, het budgetmerk Datsun (die naam gebruikte Nissan tot en met de jaren tachtig voor veel van zijn modellen) en de performance-afdeling Nismo (een samentrekking van Nissan Motorsport). De Leaf is de best verkochte volledig elektrische auto ter wereld. Aan de andere kant het modellenspectrum staat de GT-R, de opvolger van de legendarische Skyline GT-R-reeks. In Nederland worden onder meer de Micra, Pulsar en de crossovers Juke, Qashqai en X-Trail geleverd.

Nissans eerste auto was de DAT in 1914. De letters stonden voor de achternamen van de investeerders Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaro Takeuchi. Daarna produceerde het bedrijf vooral vrachtwagens, want er was in Japan nog nauwelijks vraag naar personenauto’s. In 1931 kwam echter de eerste Datsun op de markt, de Type 11. De naam Datsun komt van Datson, wat letterlijk ‘zoon van DAT’ betekent.

Datsun 240Z

In hetzelfde jaar werd Kaishinsha Motor Car Works – of DAT Jidosha & Co, zoals het toen heette – opgenomen in de Nissan Group, een groot Japans conglomeraat. De fabrikant ging de Austin 7 in licentie bouwen als Datsun Model 16. Twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog werd Nissan wereldwijd succesvol. Het merk introduceerde de geavanceerde L-motor in de populaire Datsun 510 (1967 – 1973) en een zescilindervariant daarvan in de iconische Datsun 240Z (1969 – 1978).

Skyline en Gloria

Grotere en luxere modellen kreeg het in de schoot geworpen door de overname van de Japanse fabrikant Prince Motor Company: de Prince Skyline en Prince Gloria. In 1970 was Nissan reeds een van de grootste auto-exporteurs ter wereld. Het merk profiteerde in die zin van de oliecrisis in 1973 dat consumenten op zoek gingen naar kleinere en zuinigere auto’s. Om importheffingen te omzeilen bouwde Nissan onder meer fabrieken in de Verenigde Staten en Europa.

Carlos Ghosn

In 1999 ging het niet goed. De fabrikant, die op dat moment bijna failliet was, sloot een overeenkomst met Renault en kwam er, onder leiding van topman Carlos Ghosn, in recordtijd weer bovenop. Ghosn werd daardoor in Japan zo populair dat er een mangastripboek over hem is gemaakt, The True Story of Carlos Ghosn. Nissan is al decennia lang actief in de autosport. Het merk heet geracet op Le Mans, in het Wereldkampioenschap Rally en in diverse GT-raceseries.