Zoek artikelen en videos op merk

Seat test, nieuws, prijs en meer

Seat is een afkorting van Sociedad Española de Automóviles de Turismo. De fabrikant werd in 1950 opgericht en moest het in de eerste decennia vooral hebben van in licentie gebouwde Fiat’s. Verreweg de bekendste is de Seat 600, een kopie van de Fiat 500 die een grote rol speelde in het mobiliseren van de Spaanse bevolking. De relatie met Fiat liep begin jaren tachtig echter op de klippen, waarna Volkswagen een meerderheidsbelang in Seat nam en uiteindelijk het merk overnam. Met de eerste generatie Ibiza (1994 – 1993) werd de basis gelegd voor het huidige modellengamma, wat bestaat uit de Mii, Ibiza, Leon, Toledo, de SUV’s Arona en Ateca en de grote MPV Alhambra. Sportieve uitvoeringen worden onder de naam Cupra verkocht.

Het allereerste model van Seat was de 1400 (1953 – 1963). Deze achterwielaangedreven sedan was weinig meer dan een Fiat 1400 met een ander logo. Net als zijn opvolger 1500 (1963 – 1973) gewoon een Fiat 1500L was. Spanje had echter een goedkoper autootje nodig om zijn relatief arme bevolking mobiel te maken. Dat werd de 600, die de motor werd achter het ‘Spaanse Wonder’, de enorme groei die de Spaanse economie tussen 1959 en 1974 doormaakte.

Bocanegra

Tot en met het begin jaren tachtig bleef Seat afgeleiden van Fiat-modellen bouwen, zoals de 850, 124, 127, Ritmo en Panda. De 1200 Sport was de eerste auto die het merk volledig zelf ontwikkelde. De compacte coupé had een ontwerp dat Seat van NSU had gekocht en werd in Spanje ‘bocanegra’ genoemd, vanwege de zwarte omlijsting van zijn koplampen en grille. ‘Boca negra’ betekent ‘zwarte mond’ in het Spaans.

Volkswagen

In 1982 kwam er een einde aan de samenwerking met Fiat. Het eerste Seat-model na de breuk was de Ronda, een door Rayton Fissore herontworpen Fiat Ritmo. Volkswagen nam de plaats in van Fiat en in 1984 kwam de Seat Ibiza op de markt, een compacte hatchback met een ontwerp van Italdesign en motoren die waren ontwikkeld samen met Porsche. De Ibiza vormt al decennia lang, samen met de later gelanceerde Leon en Toledo, de ruggegraat van Seat.

Sportief imago

Het merk uit het Spaanse Martorell is door de jaren heen veelvuldig actief geweest in de rallysport en in toerwagenkampioenschappen. Tussen 2002 en 2007 werd het door Volkswagen onder de Audi Brand Group geschaard, waar ook Audi en Lamborghini in zaten. Seat wordt duidelijk als sportiever dan bijvoorbeeld Skoda en Volkswagen neergezet. Hot hatchback-modellen zijn er in de vorm van de Ibiza en Leon Cupra.