Remco Slump
Remco Slump Nieuws 12 mei 2023
Leestijd: 1 minuut

Definitief! Seat is vanaf 2030 geen traditioneel automerk meer

Een paar dagen geleden meldden we het al: Seat zou na 2030 een mobiliteitsmerk worden. Toen was het een gerucht, nu is het bevestigd, door de fabrikant zelf.

In een persbericht meldt het bedrijf dat de Seat Ibiza, Arona en Leon vernieuwd zullen worden om “tot het einde van dit decennium” nog efficiënte brandstofauto’s en plug-in hybrides te kunnen leveren. Wat er met de Ateca en Tarraco gaat gebeuren, is niet bekend.

Seat richt zicht op andere vormen van mobiliteit

Seat zal zich na 2030 richten op “nieuwe vormen van mobiliteit voor jonge mensen, zoals autodelen, abonnementen en micromobiliteit”, zo schrijft het bedrijf.

De nieuwe Cupra Tavascan is een straatlegale conceptcar

Het merk heeft daar al ervaring mee. Seat Mó is kennelijk een van de populairste deelservices in Barcelona en verkocht in de afgelopen twee jaar 10.000 elektrische motorfietsen in vijftien markten.

De voortekenen waren er al veel langer

Dat Seat als automerk geen toekomst heeft, is al langer bekend. Niet officieel, natuurlijk, maar de voortekenen waren er: het feit dat alle aandacht naar Cupra gaat en dat Seat geen elektrische auto’s krijgt en de andere Volkswagen-merken wel.

Cupra UrbanRebel Racing Concept: Rebels elektrisch circuitmonster

We kunnen ons voorstellen dat de dealers niet blij zijn met dit nieuws. Cupra groeit weliswaar als kool (300.000 verkochte auto’s sinds 2018), maar zit nog lang niet aan de aantallen van het moederbedrijf.

Seat bouwt EV’s voor Cupra, Skoda en VW

Overigens blijft het merk wel auto’s bouwen, maar dan voor Cupra, Skoda en Volkswagen. De Seat-fabriek in Martorell zal worden gebruikt voor de productie van de compacte, elektrische Cupra Raval (voorheen Urban Rebel) en VW ID.2. Hoe de Skoda gaat heten, weten we nog niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.