Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 24 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Cupra Tavascan is een straatlegale conceptcar

Sinds 2018 is Cupra een opzichzelfstaand merk. Niet langer zijn het de sportieve Seat-varianten. Als merk, zeker als je kijkt naar de verkoopaantallen, is Cupra logischerwijs nog altijd een stuk kleiner dan Seat. Maar waar Seat op dit moment geen elektrische modellen verkoopt, staan we vandaag al naast de tweede elektrische CUPRA: de Tavascan.

We kennen van Cupra natuurlijk al de Born, die qua uiterlijk erg doet denken aan de ID.3. Niet vreemd, want technisch zijn het ook dezelfde auto’s en ze staan beide op het MEB-platform. Op datzelfde platform verschijnt nu ook deze Tavascan.

Cupra Tavascan

Wat direct opvalt is dat de Cupra Tavascan niet extreem afwijkt van de conceptauto die we al eerder zagen. Natuurlijk is het design een beetje milder. Zo is de EV voorzien van normale verlichting, een iets minder extreme voorbumper en gewoon deurgrepen. In andere opzichten lijkt hij nog wel op de conceptversie. Kijk bijvoorbeeld naar die agressieve motorkap.

Cupra Tavascan, conceptcar, nieuwe auto, 2024
(Afbeelding: Cupra) (Afbeelding: Cupra)

Het is een zeer uitgesproken design, zoals we inmiddels gewend zijn. Op de voorzijde zien we geen doorlopende ledstrip, maar een verlicht Cupra-logo. Deze gimmick vind je ook op de achterkant terug, al is hier geen ontkomen aan de ledstrip. Dat is niet het enige bijzondere de verlichting. De lichtunits zelf bevatten nu driehoeken die moeten verwijzen naar dat logo.

Interieur

Waar de Cupra Born qua interieur doet denken aan de ID.3, doet de Tavascan niet denken een ID.4 of ID.5. Het extreem uitgesproken design echt wel van een andere orde. De middenconsole springt eruit. Met deze ‘spine’, zoals Cupra het noemt, lijkt de Tavascan een heuse  concept car.

Cupra Tavascan, conceptcar
(Afbeelding: Cupra)

Op het dashboard triomfeert een 15 inch scherm; het grootste infotainmentscherm dat Cupra ooit heeft gebruikt. Hier kun je gewoon Android Auto en Apple Carplay op gebruiken, wel zo fijn.

Aandrijflijnen

Je hebt de keuze uit een 286 pk of 340 pk sterke variant. Die laatste variant gebruikt niet één, maar twee elektromotoren en is daarmee vierwielaangedreven. Het is een sportief model en de 0 tot 100-tijd van 5,6 seconden is dan ook goed. Daarmee is de Tavascan een tik sneller dan de ID.5 GTX met zo’n 300 pk. De vierwielaangedreven versie heeft volgens de WLTP-cyclus een bereik van 520 kilometer. De minder krachtige achterwielaandrijver zou 550 kilometer range hebben.

Cupra Tavascan bestellen

Vanaf eind dit jaar is de Tavascan te bestellen en begin volgend jaar worden de eerste auto’s uitgeleverd. Cupra is ambitieus en wil per jaar 70.000 Tavascans gaan verkopen. Daarmee zouden de verkoopcijfers van Cupra nog verder opbloeien en komt het achteruit hollende Seat alsmaar meer onder druk te staan.

Cupra Tavascan, conceptcar
(Afbeelding: Cupra)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.