Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 4 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Scherper dan z’n SUV-broer? – Volkswagen ID.5 GTX

Met de ID.4 GTX presenteerde Volkswagen de eerste elektrische auto onder het nieuwe sportieve label. Daar komt binnenkort een tweede bij: de coupé-vormige ID.5 GTX. Is-ie beter en sportiever dan z’n SUV-broer?

Dan is het makkelijk om te zeggen dat het hier alleen maar om de looks draait. Dat klopt voor een groot deel, want dit soort SUV-coupés zijn simpelweg populair. Mensen willen een flitsende en dynamisch ogende auto, maar hebben geen zin om dagelijks in een lage coupé te rijden. In plaats daarvan zitten ze het liefst hoog, met genoeg ruimte binnenin om ook vier volwassenen te vervoeren.

BMW X6

En zo kom je dan al gauw uit bij een hoogpotige coupé. Een trend die ooit werd ingezet door de BMW X6. Terwijl de journalistiek het concept van zo’n coupé-SUV niet serieus nam, sprak-ie het publiek enorm aan. Zo is men binnen de Volkswagen Groep hard bezig om van elke SUV of crossover een coupé-variant te maken. Zo heeft de T-Cross er deze week een broertje bijgekregen in de vorm van de Taigo. Audi biedt al coupé-varianten aan van de elektrische Q4 E-tron en E-tron, terwijl ook de Q3 en Q5 al zo’n behandeling hebben ondergaan. Skoda komt binnenkort met een Enyaq Coupé, terwijl de Cayenne Coupé ook al geruime tijd successen boekt.

Koopwijzer: occasion BMW X6 (2008-2014)

Maar er is voor dit soort elektro-auto’s een groot voordeel aan die gestroomlijnde koets. Die zorgt namelijk voor een betere aerodynamica, en dus voor een gunstiger verbruik. Zo’n coupé-variant komt dus simpelweg verder dan een reguliere SUV-versie. Ook deze ID.5 GTX komt verder, net geen 500 kilometer om precies te zijn. De verschillen zijn niet enorm groot, maar wil je de auto met de grootste actieradius, dan is een coupé-versie de juiste keuze.

Productieversie

Hoe die ID.5 GTX aanvoelt, vertellen we je in bovenstaande video. Vooralsnog reden we enkel in een prototype, maar de productieversie verschijnt binnen niet al te lange tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.