Zoek artikelen en videos op merk

Tesla test, nieuws, prijs en meer

Tesla is genoemd naar Nikola Tesla (1856 – 1943). Deze Servisch-Amerikaanse elektrotechnicus staat vooral bekend als de geestelijk vader van het moderne lichtnet. Tesla Inc. (voorheen Tesla Motors) werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. De huidige topman Elon Musk stapte een jaar later in. Het bedrijf sloot in 2005 een overeenkomst met Lotus, waaruit in 2006 de elektrische Tesla Roadster voortkwam. De Model S werd in 2008 aangekondigd en kwam in 2012 op de markt. De grote vijfdeurs hatchback werd onder meer uitgerust met het controversiële, semiautonome Autopilot-systeem. Het bedrijf levert sinds 2015 de cross-over Model X en is in 2017 met de productie van de compacte Model 3 gestart.

Begin 2017 leverde de onderneming zijn 200.000ste auto af. Daarmee was het bedrijf de op één na grootste fabrikant van elektrische auto’s ter wereld (Renault-Nissan stond op de eerste plaats). Negen jaar eerder werd de allereerste Tesla Roadster aan een klant afgeleverd. De op de Lotus Elise gebaseerde volledig elektrische sportwagen had een lithium-ion batterij en kon op een volle lading ongeveer 320 kilometer halen. Er zijn ruim 2400 exemplaren van de Roadster gebouwd.

Ludicrous Mode

De in 2012 geïntroduceerde Model S is nog steeds het belangrijkste model. Hij wordt in diverse varianten geleverd. De vierwielaangedreven P100D is de snelste van allemaal en gaat in 2,5 seconden van stilstand naar 100 km/h met Ludicrous Mode ingeschakeld. In 2014 werd de Tesla Model S uitgerust met Autopilot. Die enigszins misleidende naam staat voor een combinatie van systemen waarmee de Model S semiautonome eigenschappen krijgt.

Falcon Doors

Op hetzelfde platform als de Model S staat de Model X. Deze cross-over is sinds 2015 leverbaar en valt vooral op door zijn zogenoemde Falcon Doors. De achterportieren gaan niet op een gewone manier open, maar klappen als vleugels omhoog. Sensoren houden in de gaten of er obstakels zijn en voorkomen dat de deuren daar tegenaan klappen. De Tesla Model X biedt plaats aan maximaal zeven personen.

Apple-achtige taferelen

Toen de compacte Model 3 in maart 2016 werd onthuld, zorgde dat voor Apple-achtige taferelen. Over de hele wereld stonden tienduizenden mensen in de rij bij Tesla Stores om een Model 3 te reserveren. Binnen vierentwintig uur had het bedrijf al 115.000 voorinschrijvingen ontvangen. Een aantal wat sindsdien is gegroeid naar meer dan 400.000. De eerste exemplaren van Model 3 zijn in juli 2017 afgeleverd.