Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Stouter en fouter dan een Golf GTI: de Seat Ibiza 2.0i 16V GTi Cupra

De Seat Ibiza 2.0i 16V GTi Cupra schreeuwde met opzichtige stickers en hagelwitte wielen van de daken dat hij de eerste Cupra was. Stout of fout? Het was midden jaren negentig een opvallend goede nieuwkomer in het drukke GTI-segment.

De Seat Ibiza 2.0i 16V GTi Cupra staat op het platform van de Volkswagen Polo, maar heeft de motor van een Golf GTI. Hij lanceerde in 1996 het Cupra-label. Door zijn opvallende uiterlijk en scherpe prijs was de Cupra een behoorlijk succes. Goedkoper, wilder en sportiever dan de bedaagde Golf GTI uit deze tijd. Met populariteit tot gevolg, want ook in Nederland dook de vaak in bonte kleuren gespoten Ibiza op.

Keiharde snerp

Maar het is niet alleen uiterlijk vertoon bij de Seat Ibiza 2.0i 16V GTi Cupra, want de 150 pk sterke 2,0-liter verheft zijn stem maar wat graag. Tot 4500 toeren per minuut blijft het bescheiden en daarboven komt er een keiharde snerp uit de eindpijp. De viercilinder is enthousiast, werklustig en trekt bovenin goed, maar door de lange versnellingen wordt zijn temperament ietwat onderdrukt. Maar in grofweg acht tellen naar 100 km/h en met een top van 215 km/h deed hij midden jaren negentig goed mee.

Verbeterpunten

De Seat Ibiza 2.0i 16V GTi Cupra was ook competitief door zijn gewicht van 1075 kg, waardoor hij lichtvoetig en beweeglijk aanvoelt. Het onderstel is hard geveerd voor een directe instuurreactie. Maar de demping is niet heel stug om voldoende om met de massa te kunnen spelen. Onderstuur kan lang geneutraliseerd worden door dieper in te sturen of het gaspedaal te moduleren, waardoor hij zich met vermakelijk hoge snelheden door bochten laat smijten. De besturing zou scherper en directer mogen, maar dat waren verbeterpunten voor de volgende jaargangen van de snelle Spaanse hatchbacks. Er zouden er nog veel volgen, want met deze Ibiza had Seat het Cupra-label op een opvallende manier neergezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.