Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Cupra Born: een Volkswagen ID.3 met driftbuien – Review

Uitschakelbaar ESP, achterwielaandrijving en 231 pk. De Cupra Born kan wel eens de leukste elektrische auto van het moment zijn. Heeft deze Spaanse Volkswagen ID.3 daadwerkelijk driftbuien?

Cupra heeft de Volkswagen ID.3 op smaak mogen brengen. Het visuele sausje weet de basisvorm van de ID.3 niet te verhullen, maar toch staat er een duidelijk andere auto. Door een agressiever front, aangedikte dorpels, koperkleurige accenten en een achterzijde met kenmerkende led-strip is het een alter-ego van de Volkswagen.

Verlaagd onderstel

De Cupra Born is standaard verlaagd met vijftien millimeter aan de voorzijde en tien millimeter aan de achterzijde. In vergelijking met een normale ID.3, want deze setting is leverbaar als sportonderstel op de Volkswagen, terwijl de in vijftien standen verstelbare dempers een optie zijn en dat is eveneens het geval op de technische neef. De Born is in de basis dus al wat sportiever afgestemd en wordt ook alleen met de progressieve besturing geleverd en die staat bij de ID.3 in de optielijst. Dat wil zeggen een stuurhuis dat directer wordt naarmate de uitslag toeneemt.

Duurder dan ID.3

In november staat de Cupra Born in de showroom en het leveringsaanbod is dit jaar nog beperkt. Het merk wil profiteren van de fiscale regels die in 2022 veranderen. Nu geldt 12% bijtelling tot een bedrag van 40.000 euro en volgend jaar wordt dat 16% over maximaal 35.000 euro. Om die reden komt er een bulk zogenoemde One-uitvoeringen naar Nederland om de zakelijke markt te verleiden. Dat betekent een accu van 58 kWh, 204 pk, een opgegeven range van 421 kilometer en een prijs van 37.990 euro. Dat is 250 euro meer dan een ID.3 met dezelfde techniek aan boord.

Korte piek van 231 pk

Begin volgend jaar wordt het aanbod van de Cupra Born in lijn getrokken met de ID.3. Dat betekent dat er accu’s van 45 kWh en 77 KWh bijkomen, terwijl er op vermogensgebied te kiezen is tussen 150 pk, 204 pk én 231 pk. Dat laatste is een nieuw aantal en dat krijg je met het E-Boost Performance-pakket, waarmee de elektromotor gedurende dertig seconden 231 pk mag leveren.

Vreugdesprong

De Cupra Born rolt op 215 millimeter brede banden, maar er is een interessante optie. Wie kiest voor de afgebeelde prachtige 20-inch wielen krijgt daaromheen 235/40 R20 Michelins Pilot Sport EV. En dan is de auto volgens Cupra zo stabiel dat zelfs het esp volledig uitschakelbaar kan zijn. Niet alleen een ESC Sport-modus zoals op de andere Borns, maar daadwerkelijk een ESC Off-button in het systeem. Dat laat het hart van de liefhebber door 231 pk en achterwielaandrijving een vreugdesprong maken. Is dit dan de eerste compacte EV met drifttalent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.