Autovisie
Autovisie Video 31 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen ID.3: Eerste echte test

Volkswagen plaatst de ID.3 graag in het rijtje van de Kever en de Golf. Auto’s die de massa mobiel maakten. Is de Volkswagen ID.3 baanbrekend genoeg om het grote publiek elektrisch laten rijden? In deze eerste echte test alle antwoorden.

De ontwikkeling van Volkswagen ID.3 is bepaald niet vlekkeloos verlopen en de marktintroductie stond onder druk door forse softwareproblemen. Testauto’s kampten met moeilijk te elimineren storingen door naar verluidt haastig ontwikkelde software. Even leek het erop dat hij niet op tijd op het toneel zou verschijnen, maar uiteindelijk is de beloofde zomer van 2020 toch gehaald. Weliswaar is september het einde daarvan, maar het gaat nu toch echt gebeuren. De vanafprijs is 37.990 euro voor ID.3 1st voorzien een accupakket met een nettowaarde van 58 kWh. Daarmee moet hij 420 kilometer kunnen halen. De motor ligt achterin, drijft de achterwielen aan en levert 204 pk.

Run op de Volkswagen ID.3

De fabrikant gaat 75.000 exemplaren van de Volkswagen ID.3 dit jaar op de markt brengen, waarvan Nederland een enorme bulk ontvangt. Naar verwachting komen er ongeveer 8000 stuks naar ons land en voor de helft daarvan al een order geschreven. De run op de ID.3 is uiteraard in gegeven door de 8% bijtelling die volgend jaar stijgt naar 12%. De ID.3 staat op het nieuwe elektrische platform van de Volkswagen-groep waar in de komende jaren tientallen modellen gaan komen. Andere ID-versies, maar Skoda, Seat en Audi gaan het MEB-platform eveneens uitmelken. Ford mag de bouwstenen ook gebruiken voor auto’s die Europa geleverd gaan worden.

Meerdere accugroottes

De Volkswagen ID.3 komt in eerste instantie in één versie naar Nederland. Dat is de ID.3 1st met een accupakket met een nettocapaciteit van 58 kWh, waarmee hij 420 kilometer range moet kunnen halen. De basisprijs is 37.990 euro voor een uitvoering met standaard een navigatiesysteem, parkeersensoren voor en achter, 18-inch wielen, led-koplampen, adaptieve cruise control, spraakbediening, climate control en stoelverwarming. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. Een stapje hoger in de prijslijst is de Plus-uitvoering voor 43.990 euro met grotere wielen, een achteruitrijcamera, led matrix-koplampen en wat visuele uitspattingen. Vervolgens is er het Max-uitrustingsniveau voor 49.490 euro die nog meer luxe te bieden heeft. Later komen er ook versies met een kleinere en grotere accu, alsmede varianten met minder én meer pk’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.