Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 7 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Seat Leon Cupra R

De Seat Leon Cupra R was de sportiefste voorwielaandrijver die het VW-concern destijds leverde. Hij degradeerde de vierde generatie Golf GTI zelfs tot een mak schaap. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit alles over deze heerlijke hot hatch uit de gloriedagen van Seat.

De Volkswagen Groep wilde eind jaren negentig van Seat het Spaanse Alfa Romeo maken. Voor de Seat Leon Cupra R was in dat scenario een hoofdrol weggelegd. De eerste generatie ging in 1998 in productie en onderhuids deelde hij zijn techniek met onder meer de vierde lichting Volkswagen Golf. ItalDesign in de persoon van Giorgetto Giugiaro bezorgde Seat een eigen familiegezicht dat op deze C-segment hatchback goed tot zijn recht kwam. Om het gewenste imago van Seat verder vorm te geven kwamen er gedurende zijn zesjarige levenscyclus Leons met de toevoegingen Sport, Topsport, FR, Cupra 4 en deze Cupra R. Hét absolute topmodel van de Leon die heel veel goeds heeft gedaan voor het merk.

Snelste voorwielaandrijver

In 2002 nam deze Seat Leon Cupra R de sportieve kroon over van de Cupra 4 die door zijn VR6-motor en vierwielaandrijving te zwaar was. De Cupra R werd eerst geleverd met 210 pk uit de concernbreed gebruikte 1,8-liter twintigkleps turbomotor. Vanaf 2003 steeg de kracht zelfs naar 225 pk en 280 Nm. Dezelfde specificaties die het blok ook in de Audi TT en S3 had. Daarmee steeg de Leon ver boven de tamme Golf GTI Mk4 uit. Seat mocht toen echt de snelste voorwielaandrijver van het concern leveren.

Mak schaap

De viercilinder in de Seat Leon Cupra R is geen hitsige sportmotor, maar een koppelbeul. Bij 2000 toeren wordt een flinke duw in de rug voelbaar en die wordt geleidelijk sterker tot 3000 omwentelingen per minuut. Daarboven blijft hij mooi constant doortrekken tot 6500 in de toerenteller. De zesbak is goed gespatieerd en laat zich zonder veel kracht strak door de versnellingen loodsen. De prestaties zijn prima en de gasrespons alert genoeg. Alleen een aansprekend geluid ontbreekt, maar vergeleken bij deze Cupra R was de Golf GTI een mak schaap.

Agressief

De onderstelafstemming van de Seat Leon Cupra R werd gedaan door Seat Sport die ook de raceauto’s van de Spanjaarden voor de verschillende klassen prepareerden. Het klassieke recept van stuggere veren, straffere dempers, dikkere stabi’s, hardere rubbers, een directere besturing en agressievere wielstanden werd losgelaten op de Leon. Zelfs op zijn prachtige 18-inch wielen is het geen spijkerharde auto. Toch zijn er scherpe reflexen en reageert hij direct op stuurbewegingen. De besturing is niet super communicatief, maar geeft genoeg feedback om de grip van de voorbanden aan te voelen.

De beste

De neus van de Seat Leon Cupra R bijt zich lekker vast in het asfalt en mocht er wat onderstuur ontstaan, dan trekt de neus door gas te lossen weer iets naar binnen. Precies genoeg om de ideale lijn weer te heroveren. Duitse doelmatigheid in het weggedrag, maar ook Spaanse passie is erin te ontdekken. Dat komt naar boven door hem uit te dagen. Een beetje overstuur ontstaat namelijk pas door bruusk in te sturen of bij het uitkomen van een bocht even te liften. Dan showt de Cupra R zijn ondeugende kant en laat hij zien de beste voorwielaangedreven hot hatch te zijn die de Volkswagen Groep destijds had. Het fundament onder een sportlabel dat recent uitgroeide tot een zelfstandig merk. Dit is de belangrijkste grondlegger daarvan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.