Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Porsche vergroot aandeel in Rimac, geen meerderheidsbelang

In de afgelopen weken gonsde het van de geruchten dat Porsche zijn aandeel in het Kroatische technologiebedrijf Rimac zou vergroten. Dat gebeurt nu, maar niet op de manier zoals tal van media de wereld wilden doen geloven.

Maar Porsche is op zeker nog niet uitgekocht. De Duitse onderneming, met onder haar vleugels eveneens een ontwikkelingsbedrijf voor onder andere de auto-industrie, vergrootte in de afgelopen drie jaar al zijn belang in Rimac. Het begon in 2018 met een percentage van zo’n tien procent. In september 2019 volgde een tweede acquisitie. Vanaf dat moment heeft Porsche vijftien procent van de aandelen in bezit. Met de recente aankoop vergroot Porsche zijn belang tot 24%.

Mate Rimac

Geruchten

De vraag is of de investering de volgende stap is richting een meerderheidsbelang in Rimac, zoals de afgelopen maanden al in de wandelgangen te horen was. Het bedrijf uit Kroatië reageert daar vooralsnog niet op. Het wil geen geruchten, foutieve informatie of voorbarig nieuws de wereld in slingeren. Mate Rimac deed vorige week nog een oproep aan de media om te stoppen met speculeren, aangezien de berichten over een meerderheidsbelang van Porsche in het technologiebedrijf enkele opdrachtgevers afschrikt. Klanten van Rimac komen uit de auto-industrie, zoals Automobili Pininfarina, Hyundai en Kia. De ondernemingen willen niet dat hun plannen via Rimac bij de concurrentie komt. Autobouwers zijn bang voor spionage.

Rimac specialist in elektromobiliteit

Rimac is ‘hot’ op dit moment, aangezien het componenten voor elektromobiliteit ontwikkelt en vervaardigt. Het gaat om bijvoorbeeld aandrijflijnen en accupakketten. Onder eigen vlag bouwt het momenteel een hypercar, op welke basis ook een versie voor Automobili Pininfarina verschijnt.

automobile Pininfarina Battista

Eerste orders

Voor de extra aandelen betaalt Porsche 70 miljoen euro. Volgens Lutz Meschke, Deputy Chairman van de Executive Board en Member of the Executive Board voor Finance and IT bij Porsche AG is Rimac “goed onderweg om een van de belangrijkste toeleveranciers voor Porsche en andere autobouwer in het high-tech-segment te worden. Porsche heeft al de eerste orders bij Rimac geplaatst voor de ontwikkeling van innovatieve componenten.”

Lutz Meschke
Lutz Meschke, Deputy Chairman of the Executive Board and Member of the Executive Board for Finance and IT at Porsche AG.

Mate Rimac

Mate Rimac richtte zijn bedrijf in 2009 op. De toen 21 jaar oude grondlegger droomde van een elektrisch aangedreven sportwagen. Inmiddels heeft hij bijna 1000 man in dienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.