Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 10 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit: Volkswagen Golf GTI G60

De Volkswagen Golf GTI G60 moest het merk weer heer en meester maken in het zwaarbevochten GTI-segment. Het vermogen Golf werd door een compressor opgeblazen tot 160 pk. Genoeg om de concurrentie af te troeven?

De Volkswagen Golf GTI G60 werd ingezet als afweergeschut. Aan het eind van de jaren tachtig dreigde Volkswagen de heerschappij in de GTI-klasse te verliezen. De macht verschrompelde door de Opel Kadett GSi 16V met 150 pk. Peugeot fokte bovendien vechthanen met de sterke nummers 205 GTI 1.9 en de 309 GTI 16V. Goed voor achtereenvolgens 130 pk en 160 pk. In deze pk-wedloop bleef Volkswagen achter. Het leverde van deze tweede generatie Golf wel een GTI met 112 pk en een GTI 16V met 139 pk. Geen stakkers, maar er was meer vuurkracht nodig en die kwam er.

Tussensprinter

In 1990 introduceerde kwam de Volkswagen Golf GTI G60 met de 1,8-liter achtkleps viercilinder voorzien van een G-lader compressor en tussenkoeler. Met 160 pk en 225 Nm moest hij de concurrentie het nakijken geven. Dat lukte hem overigens maar deels. Op tussensprintjes was de 1050 kilogram wegende Golf moeilijk te kloppen, maar vanuit stilstand waren de lichtere opponenten sneller.

Dikker

De Volkswagen Golf GTI G60 had standaard de dikkere bumpers, de wielkastverbreders, de G60-badges en was optioneel uit te rusten met deze mooie 15-inch BBS-wielen. Ook was het onderstel ten opzichte van de andere GTI’s aangepast. Remmen van de Corrado, veerpoten van de Passat, kortere veren, andere dempers en dikkere stabilisatoren. Daardoor staat de GTI G60 zo lekker op zijn wielen. De kenner herkent hem onmiddellijk, terwijl velen een gewone Golf zien. Die ingetogenheid is typerend voor de rappe gezinsauto’s uit dit tijdperk.

Katapult

Stuur de Volkswagen Golf GTI G60 een polderweg op en hij vreet ook modern spul nog op. De G60 voelt snel en levendig aan door de combinatie van forse trekkracht met weinig massa. Zodra de toerennaald de 3000 voorbij is, start de bestorming. Hij gaat daarna in een noodvaart richting de rode lijn bij 6000 toeren per minuut. De handbak met kabelbediening schakelt losjes en weinig precies, waardoor de acties niet zo snel gaan als je zou willen. Het schakelmoment voelt als het aanspannen van de katapult. Om vervolgens weer afgeschoten te worden naar de volgende bocht.

Drie wielen

De besturing van de Volkswagen Golf GTI G60 was bekrachtigd en doet dat niet overdreven fanatiek. Daardoor zit er een lekkere weerstand in het stuurwiel en veel gevoel. Hij stuurt vermakelijk scherp en duikt lichtvoetig bochten in. Het hard geveerde onderstel rolt door soepele dempers voldoende om het grensgebied aan te geven, waar je veelal op drie wielen binnenrijdt. Leunend op het buitenste voorwiel, terwijl het binnenste achterwiel loskomt. Onderstuur is er niet hinderlijk veel door een elektronisch remsper en het overstuur is niet beangstigend zoals in een 205 GTI. De Volkswagen Golf GTI G60 sloeg welgemikt terug en bracht Volkswagen voor even weer terug in de top van het zwaarbevochten GTI-segment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.