Remco Slump
Remco Slump Nieuws 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Het geluid van deze Jaguar wordt opgenomen in de Britse bibliotheek

Om wat voor geluid gaat het dan? Het openen en sluiten van het dashboardkastje? Het gekraak van leren bekleding? Nee, Jaguar wil de soundtrack van één specifieke motor bewaren voor het nageslacht.

Waar bestaat de collectie van de British Library uit? Te veel om op te noemen, maar je kunt er onder meer de originele, handgeschreven teksten van de Beatles in vinden, het door Bram Stoker gesigneerde manuscript van Dracula en brieven van Winston Churchill, Charles Darwin en Abraham Lincoln.

Soundtrack van Jaguar F-Type R 75 Coupé

Er is ook een geluidsarchief, waarin Jaguar dus het motorgeluid van een van zijn modellen heeft opgenomen. Het gaat om de 5,0-liter supercharged V8 van de F-Type R 75 Coupé.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Jaguar wordt over niet al te lange tijd een volledig elektrisch merk. De F-Type is niet alleen de laatste sportwagen van Jaguar, maar ook de laatste met een achtcilinder.

Daarom heeft Jaguar opnamen gemaakt van de indrukwekkende sound van de V8, zowel van buiten de auto als in het interieur. Het gaat om opnamen van 30 en 47 seconden, waarin de F-Type hard optrekt en een paar keer opschakelt.

Door de jaren heen natuurlijker geworden

De R 75 Coupé is vierwielaangedreven en heeft een vermogen van 575 pk en 700 Nm koppel. Hij gaat daarmee in 3,7 seconden naar 100 km/h en houdt pas bij een topsnelheid van 300 km/h op met accelereren.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Toen de F-Type in 2013 op de markt kwam, was het geluid – zowel van de zes- als achtcilinders – te veel gecomponeerd, geeft Jaguar toe, met allerlei kunstmatige knallen en roffels. De engineers hebben er door de jaren heen aan geschaafd, waardoor het nu natuurlijker klinkt.

Word de stijlvolste aannemer van Nederland met deze Jaguar-pickup

In Nederland zijn nog maar drie versies van de F-Type leverbaar: met een 2,0-liter viercilinder en 300 pk, met een 5,0-liter V8 en 450 pk en met de eerdergenoemde, 575 pk sterke achtcilinder. De sportwagen is er als coupé en cabriolet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.