Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Start Vera Lynn maar vast in, want de Jaguar F-Type heeft niet lang meer

We horen de klanken van We’ll Meet Again al zachtjes vanuit Engeland komen overwaaien. Want het duurt niet lang meer voordat de Jaguar F-Type van ons heen gaat. Hij gaat zijn laatste modeljaar in met een vereenvoudigd leveringsprogramma.

Wat houdt dat in? Dat alle F-Type-modellen nu standaard 20-inch wielen hebben en dat er subtiele kleurwijzigingen zijn doorgevoerd. De badges in de grillen en op de naafdop zijn niet langer rood, maar zwart. En de R- en R-Dynamic-logo’s gaan van rood en groen naar zwart en grijs.

Speciale edities Jaguar F-Type 75 en F-Type R 75

Daarbij staan er nu twee speciale uitvoeringen in de prijslijst: de F-Type 75 en F-Type R 75. Volgens Jaguar kwam 75 jaar geleden zijn eerste sportauto op de markt. Dat geldt overigens pas vanaf volgend jaar, want de Jaguar XK120 werd in 1948 geïntroduceerd.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Een F-Type 75 bestellen zonder achtcilinder kan niet. De verjaardagsversies zijn altijd uitgerust met de 5,0-liter supercharged V8 van Jaguar. Een soort last hurrah is het, want vanaf 2025 wordt het Britse luxemerk volledig elektrisch.

Vijf redenen om (niet) een Jaguar F-Type P450 of Porsche Boxster GTS te kopen

Eén viercilinder en twee V8’s met supercharger

Verder blijft vrijwel alles bij de F-Type hetzelfde. Er is nog steeds een viercilindervariant met 300 pk en achterwielaandrijving, die te herkennen is aan zijn centraal geplaatste rechthoekige uitlaat.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Daarboven staan nu dus de F-Type 75, met een 450 pk sterke V8 en achterwielaandrijving óf vierwielaandrijving, en de F-Type R 75 met 575 pk, die altijd 4WD heeft. Beide hebben twee keer twee uitlaten links en rechts.

Jaguar F-Type (2020) – Britse hotrod! – Video

Nieuwe Jaguar F-Type vanaf 106.686 euro

De 75-uitvoeringen hebben standaard Performance-sportstoelen, een aangepast onderstel, continu variabele dempers en een elektronisch aangestuurd achterdifferentieel. Koolstofkeramische remmen zijn alleen voor de F-Type R 75 een optie.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Het laatste modeljaar van de F-Type gaat op 1 januari in. Vanaf dan worden de eerste exemplaren van de F-Type 75 en F-Type 75 R afgeleverd. De F-Type met viercilinder is er vanaf 106.686 euro. Voor de F-Type 75 betaal je iets meer dan 150.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.