Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Start Vera Lynn maar vast in, want de Jaguar F-Type heeft niet lang meer

We horen de klanken van We’ll Meet Again al zachtjes vanuit Engeland komen overwaaien. Want het duurt niet lang meer voordat de Jaguar F-Type van ons heen gaat. Hij gaat zijn laatste modeljaar in met een vereenvoudigd leveringsprogramma.

Wat houdt dat in? Dat alle F-Type-modellen nu standaard 20-inch wielen hebben en dat er subtiele kleurwijzigingen zijn doorgevoerd. De badges in de grillen en op de naafdop zijn niet langer rood, maar zwart. En de R- en R-Dynamic-logo’s gaan van rood en groen naar zwart en grijs.

Speciale edities Jaguar F-Type 75 en F-Type R 75

Daarbij staan er nu twee speciale uitvoeringen in de prijslijst: de F-Type 75 en F-Type R 75. Volgens Jaguar kwam 75 jaar geleden zijn eerste sportauto op de markt. Dat geldt overigens pas vanaf volgend jaar, want de Jaguar XK120 werd in 1948 geïntroduceerd.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Een F-Type 75 bestellen zonder achtcilinder kan niet. De verjaardagsversies zijn altijd uitgerust met de 5,0-liter supercharged V8 van Jaguar. Een soort last hurrah is het, want vanaf 2025 wordt het Britse luxemerk volledig elektrisch.

Vijf redenen om (niet) een Jaguar F-Type P450 of Porsche Boxster GTS te kopen

Eén viercilinder en twee V8’s met supercharger

Verder blijft vrijwel alles bij de F-Type hetzelfde. Er is nog steeds een viercilindervariant met 300 pk en achterwielaandrijving, die te herkennen is aan zijn centraal geplaatste rechthoekige uitlaat.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Daarboven staan nu dus de F-Type 75, met een 450 pk sterke V8 en achterwielaandrijving óf vierwielaandrijving, en de F-Type R 75 met 575 pk, die altijd 4WD heeft. Beide hebben twee keer twee uitlaten links en rechts.

Jaguar F-Type (2020) – Britse hotrod! – Video

Nieuwe Jaguar F-Type vanaf 106.686 euro

De 75-uitvoeringen hebben standaard Performance-sportstoelen, een aangepast onderstel, continu variabele dempers en een elektronisch aangestuurd achterdifferentieel. Koolstofkeramische remmen zijn alleen voor de F-Type R 75 een optie.

Jaguar F-Type
(Afbeelding: Jaguar)

Het laatste modeljaar van de F-Type gaat op 1 januari in. Vanaf dan worden de eerste exemplaren van de F-Type 75 en F-Type 75 R afgeleverd. De F-Type met viercilinder is er vanaf 106.686 euro. Voor de F-Type 75 betaal je iets meer dan 150.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.