Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 10 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Jaguar F-Type (2020) – Britse hotrod! – Video

Een tijdloze schoonheid als de Jaguar F-Type doet je beseffen hoe snel de tijd gaat. Hij (of zij?) oogde nog even vers als bij de introductie zeven jaar geleden. Maar aangescherpte uitstootnormen hebben Jaguar gedwongen om het motorenaanbod te reviseren, waarbij ook de rest van de auto maar is aangepakt. En om dat te highlighten moest het uiterlijk ook worden aangescherpt.

Het nieuwe front met lager en verder uit elkaar geplaatste koplampen maakt de Jaguar breder en trekt ‘m optisch dichter naar de weg. Voor de rest veranderde er weinig. Zo ook in het nog altijd prachtige en comfortabele (en een beetje krappe) interieur, waarin voortaan een digitaal instrumentarium te vinden is.

Legaal

In plaats van de verdwenen V6 biedt Jaguar nu een tot 450 pk geknepen versie van de vijfliter V8 met compressor aan, die dankzij een partikelfilter en andere katalysatoren weer legaal in Europa verkocht mag worden. De V8 is met achter- of vierwielaandrijving verkrijgbaar en net als de andere motoren altijd aan een geüpdate achttrapsautomaat gekoppeld. Die schakelt nu soepeler of juist sneller en feller in de sportstand.

De instapper is en blijft de 300 pk viercilinder turbo. Een fijne motor om mee te cruisen, maar niet genoeg om van de F-Type echt iets bijzonders te maken. Daarvoor is hij niet wild genoeg. Voordeel is wel dat hij met een relatief bescheiden verbruik ‘reeds’ voor 91.300 euro (plus circa 7.000 euro voor de roadster) verkrijgbaar. De V8 voor 145.510 euro, of 155.000 als je 4WD wil, maar eigenlijk is de F-Type pas op zijn best als ‘R’, met 575 pk V8 en vierwielaandrijving.

Controleerbaar

Alleen daarmee voelt hij écht snel, maar dankzij de 4WD wel meer gecontroleerd. Overigens profiteren alle versies van een vernieuwd chassis en andere afstelling van het differentieel, waardoor de Jaguar iets beter controleerbaar is dan voorheen. Anderzijds is het door de korte veerwegen en brede banden nog steeds niet de ideale kilometervreter en blijft het grensgebied bij vlagen in nevelen gehuld. In zijn R-uitmonstering probeert de Jaguar niks anders te zijn dan wat hij is: een brute spierballenbak die even opwindend is om stapvoets als tegen 80 procent van zijn kunnen te rijden. Blijft gaaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.