Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 26 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Jaguar F-Type komende jaren zeker niet elektrisch

Even waren er geruchten over mogelijke elektrificatie van de nieuwe Jaguar F-Type. Tijdens de onthulling van het gefacelifte model in Londen ontkent het merk die geruchten.

Dat laat Anthony Bradbury, marketingdirecteur van Jaguar Land Rover, weten in gesprek met Autovisie. “Het platform van de vernieuwde F-Type is simpelweg niet klaar voor een elektrische aandrijflijn, dus dat gaat gebeuren. Zelfs hybridetechniek is lastig, omdat onze geëlektrificeerde motoren niet passen. Bovendien maakt de toevoeging van een accu de auto veel te zwaar. De komende jaren doet de F-Type het dus zeker met verbrandingsmotoren.”

DNA

Goed nieuws voor de liefhebber, want daarmee blijft ook de sportwagen centraal staan in het gamma van het merk. Het belang van dat soort auto’s werd namelijk benadrukt door Julian Thomson, design director van Jaguar. “Ze zijn onderdeel van ons DNA en dat zullen ze ook altijd blijven. Een merk als Jaguar kan niet zonder sportauto’s.”

Jaguar F-Type 2020

Toch veranderde er wel het een en ander in het motorenaanbod van de Jaguar F-Type. Het nieuwe model moet het in Europa doen zonder de geliefde V6 uit de vorige generatie. Die is verplaatst door een nieuwe V8, die nu 450 pk levert. “Die motor is en klinkt net zo goed als die vorige V6, misschien wel beter”, zo legt Bradbury uit. “Hij stoot bijna evenveel CO2 uit en is goed voor 45o pk. Het is in onze ogen gewoon de beste optie.” De V6 blijft overigens buiten Europa wel leverbaar.

Kopers hebben nog twee motoren om uit te kiezen. De instapversie is de bekende tweeliter viercilinder, het topmodel is een gekietelde V8 die enkel aan de R-versies voorbehouden blijft. Die is goed voor 575 pk (!) en 700 Nm. Een sprint naar de 100 km/h is in 3,7 seconden geklaard, de topsnelheid van deze F-Type is elektronisch begrensd op 300 km/h.

XK en XJ

Overigens komt Jaguar waarschijnlijk in 2021 met een nieuwe sportwagen in de vorm van de XK. Bijzonder, omdat dat model en de F-Type nog niet naast elkaar in productie zijn geweest. Het merk wilde helaas nog niets zeggen over de status van die auto, maar dat ‘ie er komt lijkt een zekerheid. Ook de nieuwe Jaguar XJ is in aantocht, met enkel een elektrische aandrijflijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.