Zoek artikelen en videos op merk

Mercedes-Benz C-klasse test, nieuws, prijs en meer

Mercedes-Benz C-klasse; de Euro NCAP resultaten, een rijtest en achtergrondinformatie.

De Mercedes-Benz C-klasse is een automodel van het Duitse autoconcern Mercedes-Benz, onderdeel van Daimler AG. De auto is de opvolger van de 190-serie en de C-klasse van de vierde generatie bereikte in 2014 de showrooms. De C-klasse behaalde de maximale score van vijf sterren bij de Euro NCAP botsproef. In het interieur overheerst de zakelijke en premium sfeer die men van een Mercedes mag verwachten.

Eerste generatie C-Klasse

De eerste generatie C-klasse werd in 1993 geintroduceerd. Het was op dat moment de meest compacte auto van Mercedes-Benz tot de komst van de A-klasse in 1997. Alle modellen van de C-klasse hebben vanaf de eerste generatie achterwielaandrijving en de motor ligt voorin. Integrale aandrijving is een optie. Het model is sinds de eerste generatie verkrijgbaar als vierdeurs sedan en vijfdeurs stationwagon. Vanaf de tweede generatie C-klasse is er eveneens een tweedeurs coupe verkrijgbaar en met de vierde generatie werd daaraan een tweedeurs cabriolet aan toegevoegd.

Tweede generatie

De tweede generatie C-klasse werd in 2000 geintroduceerd. Het vier-ogen design, welke eerder voor het eerst werd toegepast op de E-klasse, vond zijn weg op deze tweede generatie C-klasse. Qua motorenaanbod waren er zowel benzine-, als dieselvarianten leverbaar, als vier-, vijf en zescylinder blokken.

Derde generatie

In 2007 was het de beurt aan de derde generatie C-klasse. Het vier ogen design van de voorganger werd overboord gegooid, en van de voorzijde oogt de C-klasse net iets zakelijker.

Vierde generatie

In 2014 werd de huidige, vierde generatie C-klasse voorgesteld. Het model heeft rondere vormen dan zijn voorganger en qua techniek zijn de voorzieningen op een hoger niveau gebracht, met name op het gebied van veiligheid.

Breed modelprogramma

Het wereldwijd actieve Daimler concern, moedermaatschappij van Mercedes-Benz, produceert zowel personenauto’s, als bedrijfswagens, bussen en trucks. Voor wat betreft het gamma aan personenwagens geldt dat zowat voorzien wordt in elke marktbehoefte. Instapper van het gamma is de Mercedes-Benz A-klasse. De vierdeurs hatchback wordt vergezeld van de B-klasse die iets hoger is wat de instap vergemakkelijkt. De C-, E-, en S klasse zijn drie sedan modellen die echter in diverse carroserievariantenleverbaar zijn, waaronder een coupe en een cabriolet maar ook een stationwagon (met uitzondering van de S-klasse).

De SLC, AMG GT en SL zijn tweedeurs sportwagens, maar de AMG GT is er ook als vierdeurs coupe. Eveneens van een coupe vorm voorzien zijn de vierdeurs CLA en CLS modellen. Met de X-klasse heeft Mercedes-Benz een pick-up in het programma, een carroserievariant die in populariteit sterk toeneemt. Ook veelgevraagd zijn de SUV modellen van het merk; zoals de G klasse, de GLA, GLC en GLE. De GLS is het topmodel van het aanbod aan SUV modellen. Met het Maybach label voorziet het Duitse concern in de toenemende vraag naar luxe uitvoeringen van de topmodellen terwijl het merk Smart zich richt op compacte stadsauto’s. De trend naar elektrificering gaat ook aan Mercedes-Benz niet voorbij; getuige de recente introductie van de EQC; de eerste volledig elektrische Mercedes.