Zoek artikelen en videos op merk

Mercedes-Benz B-klasse test, nieuws, prijs en meer

Mercedes-Benz B-klasse; tweede compacte MPV in het gamma.

De Mercedes-Benz B-klasse is een compacte MPV van het Duitse Mercedes-Benz concern, onderdeel van Daimler. Het model werd in 2005 geintroduceerd en momenteel staat de derde generatie in de showrooms. Sinds 2005 zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Productnieuws over Mercedes-Benz vind je onderaan deze pagina.

De B-klasse is gebaseerd op de A-klasse, maar het model is groter en heeft grotere motoren. Bij alle modellen ligt de motor voorin en de auto beschikt standaard over voorwielaandrijving.

Eerste generatie

De eerste generatie B-klasse zag in 2005 het levenslicht. Mercedes-Benz had op dat moment al een MPV in het gamma; de A-klasse die goed aansloeg bij de doelgroep. De B-klasse was echter groter en beschikte net als de A-klasse over een zogeheten sandwich bar constructie. Op het moment van een frontale botsing schuiven de motor en de transmissie onder de passagiersruimte in plaats van in het interieur. De B-klasse beschikte standaard over tal van veiligheidsvoorzieningen, zoals een elektronisch stabiliteitsprogramma, tractiecontrole en ABS.

Tweede generatie

De tweede generatie B-klasse bereikte in 2011 de showrooms. Ook dit model maakte een sprong voorwaarts op het gebied van de veiligheidsvoorzieningen. We noemen adaptieve cruise-control en een dodehoek assistent. Het model groeide 8 centimeter in de lengte tot 4,36 meter.

Derde generatie

De derde generatie B-klasse staat sinds 2018 bij de dealers. Het ontwerp gaat meer richting een personenauto, hoewel het nog steeds een MPV is. Mercedes-Benz zelf omschrijft het als een Sports Tourer. De B-klasse is leverbaar met drie diesel-, en vier benzinemotoren. Instapmodel is de 1,3 liter benzineversie met 136 pk. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 5,4 liter per 100 km en de CO2 uitstoot 123 gram/km. Het gewicht bedraagt 1.285 kilo. In het interieur heerst een premium sfeer dankzij de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Breed modelprogramma

Het wereldwijd actieve Daimler concern, moedermaatschappij van Mercedes-Benz, produceert zowel personenauto’s, als bedrijfswagens, bussen en trucks. Voor wat betreft het gamma aan personenwagens geldt dat zowat voorzien wordt in elke marktbehoefte. Instapper van het gamma is de Mercedes-Benz A-klasse. De vierdeurs hatchback en sedan worden vergezeld van de B-klasse die iets hoger is wat de instap vergemakkelijkt. De C-, E-, en S klasse zijn drie sedan modellen die echter in diverse carroserievariantenleverbaar zijn, waaronder een coupe en een cabriolet maar ook een stationwagon (met uitzondering van de S-klasse) De SLC, AMG GT en SL zijn tweedeurs sportwagens, maar de AMG GT is er ook als vierdeurs coupe. Eveneens voorzien van een coupe vorm zijn de CLA en CLS modellen. Met de X-klasse heeft Mercedes-Benz een pick-up in het programma, een carroserievariant die in populariteit sterk toeneemt. Ook veelgevraagd zijn de SUV modellen van het merk; zoals de G klasse, de GLA, GLC en GLE. De GLS is het topmodel van het aanbod aan SUV modellen. Met het Maybach label voorziet het Duitse concern in de toenemende vraag naar luxe uitvoeringen van de topmodellen terwijl het merk Smart zich richt op compacte stadsauto’s. De trend naar elektrificering gaat ook aan Mercedes-Benz niet voorbij; getuige de recente introductie van de EQC; de eerste volledig elektrische Mercedes.