Zoek artikelen en videos op merk

Mercedes-Benz A-klasse test, nieuws, prijs en meer

De Mercedes A-klasse in het instapmodel van de Duitse autofabrikant Mercedes-Benz, onderdeel van het Daimler concern. In 1997 verscheen het eerste model en op dit moment staat de vierde generatie in de showrooms. Het model A250; met 2,0 liter benzinemotor met 224 pk accelereert van 0-100 km/uur in 6,9 seconden. Dat model heeft een Co2 uitstoot van 141 gram/km. Een rijtest van de Mercedes A-klasse vind je hier. Meer productnieuws over Mercedes vind je hier.

Nieuw segment

De introductie van de eerste A-klasse in 1997 betekende een nieuwe richting voor het Duitse merk Mercedes. De tot dan toe kleinste Mercedes; de C-klasse, werd ook wel Baby-Benz genoemd maar met de A-klasse verscheen niet alleen een fors compactere auto qua afmetingen, het betekende ook dat een nieuwe groep kopers werd aangeboord. Zij die wel een premium merk wilden rijden maar niet perse in een grote auto. De A-klasse voldeed prima aan die wens en was een verkoopsucces. De A klasse was een vreemde eend in de bijt; met zijn hoge koetswerk en voorwielaandrijving, een primeur voor Mercedes. Tussen 1997 en 2004 werden meer dan 1 miljoen A-klasses van de eerste generatie verkocht.

Tweede generatie

De tweede generatie A-klasse werd gebouwd van 2004 tot en met 2012 en kenmerkt zich door rondere vormen in vergelijking met de eerste generatie. Nog steeds is de hoge koets aanwezig wat de instap vergemakkelijkt en de auto goed herkenbaar maakt.

Derde generatie

In 2013 kwam de derde generatie A-klasse op de markt. Het MPV-achtige design maakte plaats voor een meer dynamisch en sportief gelijnd model die bovendien minder hoog was. Waar de tweede generatie nog leverbaar was met drie of vijf deuren, is de derde generatie slechts als vijfdeurs hatchback leverbaar.

Vierde generatie

Sinds 2018 staat de nieuwste, vierde generatie A klasse bij de dealers. Het dynamische ontwerp, dat meer weg heeft van een compacte sedan, is voortgezet en geoptimaliseerd. Bovendien profiteert de A-klasse van vooruitstrevende techniek die het rijden vergemakkelijkt. Het nieuwste model is leverbaar als vijfdeurs hatchback en vierdeurs sedan. De afmetingen van de vijfdeurs hatchback zijn 4,4 meter in de lengte en een breedte van 1,8 meter. Het rijklaargewicht bedraagt 1.355 kilo. De bagageruimte bedraagt 370 kilo. In het interieur van de A-klasse heerst een duidelijke premium sfeer door de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Breed modelprogramma

Het wereldwijd actieve Daimler concern, moedermaatschappij van Mercedes-Benz, produceert zowel personenauto’s, als bedrijfswagens, bussen en trucks. Voor wat betreft het gamma aan personenwagens geldt dat zowat voorzien wordt in elke marktbehoefte. Instapper van het gamma is de Mercedes-Benz A-klasse. De vierdeurs hatchback wordt vergezeld van de B-klasse die iets hoger is wat de instap vergemakkelijkt. De C-, E-, en S-klasse zijn drie sedan modellen die echter in diverse carroserievarianten leverbaar zijn, waaronder een coupe en een cabriolet maar ook een stationwagon (met uitzondering van de S-klasse) De SLC, AMG GT en SL zijn tweedeurs sportwagens, maar de AMG GT is er ook als vierdeurs coupe. Eveneens voorzien van een coupe vorm zijn de vierdeurs CLA en CLS modellen. Met de X-klasse heeft Mercedes-Benz een pick-up in het programma, een carrosserievariant die in populariteit sterk toeneemt. Ook veelgevraagd zijn de SUV-modellen van het merk; zoals de G-klasse, de GLA, GLC en GLE. De GLS is het topmodel van het aanbod aan SUV-modellen. Met het Maybach label voorziet het Duitse concern in de toenemende vraag naar luxe uitvoeringen van de topmodellen terwijl het merk Smart zich richt op compacte stadsauto’s. De trend naar elektrificering gaat ook aan Mercedes-Benz niet voorbij; getuige de recente introductie van de EQC; de eerste volledig elektrische Mercedes.