Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Mercedes A-klasse Häkkinen is bijna net zo duur als een nieuwe A-Klasse

De Mercedes A-klasse is de afgelopen jaren erg veranderd. Waar we nu al snel denken aan een snelle A 45 AMG of een strak afgewerkte limousine, begon de productlijn van de A-Klasse met een iets wat suffe MPV-achtige hatchback. Van dit model kwam geen dikke AMG, maar wel twee opvallende Formule 1-edities. Eén daarvan is deze Häkkinen-uitvoering.

Er werden slechts 125 A-klasses gemaakt in deze Häkkinen-uitvoering. Eén exemplaar uit de serie wordt nu te koop aangeboden.

Een Mercedes A-klasse voor Mika Häkkinen

De speciale versie draagt de naam van Mika Häkkinen, samen met Damon Hill en Jacques Villeneuve de coureur die kampioenreeks van Michael Schumacher kon onderbreken. In 1998 en 1999 werd de Finse F1-rijder wereldkampioen.

Formule 1-race in Japan gaat ook dit jaar niet door

Om Häkkinen en zijn McLaren-Mercedes-teamgenoot David Coulthard te bedanken voor hun prestaties, werden er 250 A-klasses gemaakt waarvan de ene helft de Coulthard-editie wordt genoemd en de ander de naam van de Finse coureur draagt.

Een bijzondere uitvoering

Maar wat maakt deze versie dan zo bijzonder? De A-klasse heeft een specifieke kleurstelling die verwijst naar Mercedes-McLaren. Onder de achterbumper vind je twee uitlaatpijpen en de banden worden gedragen door echte 17-inch AMG velgen.

Mercedes A-klasse Häkkinen
(Afbeelding: Mechatronik)

Het interieur is gemaakt van rood leer en voor zijn tijd rijk uitgerust. Zo beschikt het model over elektrische ramen, airconditioning, een glazen schuifdak, verwarmde voorstoelen en aluminium pedalen.

Test: Mercedes-Benz A-Klasse (2018)

Wat echter ontbreek in de F1-editie is meer vermogen. Het exemplaar dat te koop staat is een A 160 en dus uitgerust met een 1,6-liter viercilinder. Deze is goed voor 102 pk en 150 Nm koppel.

Twee pedalen maar geen automaat

Hoewel de auto wel een handbak heeft met vijf versnellingen, zit er geen koppeling onder je linkervoet. De A-klasse heeft een automatisch koppelingssysteem waardoor je enkel de pook in de juiste versnelling hoeft te zetten.

Mercedes A-klasse Häkkinen
(Afbeelding: Mechatronik)

Sportiviteit vinden we alleen in het onderstel terug. Mercedes heeft sportophanging onder de niet echt sportieve W168 A-klasse gezet. Al wordt het model met het hoge zwaartepunt en zitpositie nooit echt een leuk sturend wagentje.

Mercedes A-klasse Häkkinen
(Afbeelding: Mechatronik)

Wat de Mercedes A-klasse Häkkinen, die te koop staat bij een Mechatronik bijzonder maakt, is dat er slechts 215 kilometer mee gereden is. De auto is in 1999 afgeleverd in Rome en stond voor een groot deel van de tijd in showrooms en garages. De auto is dan ook alsof hij net uit de fabriek komt rollen. Het prijskaartje is 38 mille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.