Remco Slump
Remco Slump Nieuws 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Renault 4 is al 30 jaar dood, lang leve de Renault 4!

Renault kijkt naar de toekomst door een greep in het verleden te doen. Op de aankomende autoshow van Parijs wordt de nieuwe Renault 4 onthuld, een volledig elektrische ode aan het originele viertje. En daar blijft het niet bij. Er komt ook een nieuwe Renault 5.

Van die laatste hebben we al een voorproefje en verschillende teasers gezien, zoals de elektrische Renault 5 Prototype uit 2021, de 5 Diamant, die in juli werd voorgesteld, én de recente R5 Turbo 3E. Van de Renault 4 hebben we tot nu toe weinig gezien, behalve dan de knotsgekke AIR4, die letterlijk gewoon een carrosserie met vier propellers eraan is.

Renault 4 met het kenmerkende derde zijruitje

Binnen nu en twee weken gaan we de definitieve 4 zien, eerst in conceptvorm. Op deze duistere foto’s zie je hem. Het silhouet herken je uit duizenden, alleen heeft Renault er een crossover van gemaakt. Geen zorgen (of jammer), het productiemodel wordt ‘normaler’.

Renault 4
(Afbeelding: Renault)

Het is op de foto moeilijk te zien, maar de achterlichten zijn verticaal, net als bij de originele 4. Het verlichte stukje achter de C-stijl is het derde ruitje, dat de oer-4 ook had.

Ook de nieuwe Renault 5 is volledig elektrisch

Zowel de Renault 4 als 5 wordt elektrisch, maar helaas moeten we op beide nog een paar jaar wachten. Op z’n vroegst komen ze in 2024 op de markt. De Renault 5 is zo goed als klaar, zei Renault-baas Luca de Meo tegen Autovisie. Het ontwerp is gefinaliseerd en ook is al bekend waar in Frankrijk de auto gebouwd gaat worden.

‘Typisch zo’n auto die uit emotie is ontstaan’

“We zijn in rap tempo door de conceptfase gegaan”, zei De Meo. “Het is een typische auto die uit emotie is ontstaan. We hoefden er niet lang over na te denken, iedereen wilde al snel met de auto aan de slag.” Ontwerper Gilles Vidal voegde eraan toe: “Toen De Meo in onze designstudio liep, viel z’n oog op een schets van de 5 aan de muur. Hij vroeg waarom we daar niets mee deden, en maakte daar al de beslissing.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.