Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is wanneer we de nieuwe Renault 5 kunnen verwachten

Renault maakte de wereld begin dit jaar enthousiast met een moderne en elektrische 5, maar we moeten nog even op het model wachten. Dat laat Luca de Meo, ceo van het Franse merk, weten aan Autovisie.

Sinds Renault begin dit jaar het doek trok van de nieuwe en elektrische 5, kunnen een hoop mensen niet wachten tot het model in productie gaat. Toch is geduld op z’n plaats, want het duurt nog even voordat we het fraaie Vijfje op de markt kunnen verwachten. Hoewel het model al bijna productieklaar is, zien we ‘m nog niet in de komende twee jaar.

De last minute-aanpassingen Renault Mégane E-tech | Sjoerds Weetjes 255

Introductie nieuwe Renault 5

“We zullen in 2024 de markt betreden met de nieuwe 5”, zo zegt Luca de Meo tegen Autovisie. “Maar de auto is zo goed als klaar. We hebben een klap gegeven op het uiteindelijke design, en hebben besloten ‘m in Douai (Renaults fabriek in Noord-Frankijk) te gaan bouwen.”

Renault 5, elektrische auto, volksauto, volk
(Afbeelding: Renault)

Dat klinkt voor veel mensen misschien als heel ver weg, maar de ontwikkeling van die auto verloopt juist erg snel. “We zijn in rap tempo door de conceptfase gegaan”, vertelt De Meo. “Het is een typische auto die uit emotie is ontstaan. We hoefden er niet lang over na te denken, iedereen wilde al snel met de auto aan de slag.”

Oud idee

Redelijk opmerkelijk, omdat het idee van deze nieuwe en elektrische Renault 5 al vrij lang op tafel lag bij de Franse fabrikant. Verschillende ontwerpers liepen al met het idee rond om met het icoon aan de haal te gaan, zo vertelt Gilles Vidal aan Autovisie. “Toen Luca de Meo in onze designstudio liep, viel z’n oog op een schets van de 5 aan de muur. Hij vroeg waarom we daar niets mee deden, en maakte daar al de beslissing om met het concept aan de haal te gaan.”

Renault 5, elektrische auto, volksauto, volk
(Afbeelding: Renault)

Overigens was het Vidal zelf die in zijn eigen tijd al een ontwerp van een nieuwe Renault 5 maakte. De designer vertrok vorig jaar bij Peugeot, maar had een maand vrij voor hij bij Renault aan de slag ging. “In de tussentijd ben ik gaan werken aan eigen ideeen. Toen ik Laurens van den Acker (designbaas bij Renault) voor het eerst sprak, toonde ik hem mijn naïeve idee van een moderne 5. Toen vertelde Laurens dat er al meerdere vergelijkbare concepten op papier waren gezet, dus toen hebben we die samengevoegd.”

Zoe

Renault maakt zich nu dus op voor de praktische kant van de zaak. Zo moet het onder andere prototypes gaan bouwen om het concept om te zetten naar een goed werkende en goed rijdende auto. Daarnaast moeten natuurlijk ook de productielijnen klaar worden gemaakt voor de productie van het model. De nieuwe 5 zal overigens de opvolger zijn van de huidige Zoe, want die zal in 2024 van de markt verdwijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.