Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Reportage 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is de lekkerste hyperhatch van het moment?

Echt dikke hatchbacks zijn er steeds minder, maar bij Audi en Mercedes-AMG kun je nog wél voor aankloppen voor relatief compacte, maar bloedsnelle auto’s. Kiezen we voor de RS 3, of gaan we voor de A 45 S?

Fotografie: Jérôme Wassenaar

De Mercedes-AMG A 45 S draagt al geruime tijd de kampioensgordel in de zwaargewichtdivisie van de hatchbacks. Een klasse apart, waarin de compacte familieauto minimaal 400 pk, vierwielaandrijving, veel instelmogelijkheden en weelderige luxe heeft. Geen uitgeklede puristen, maar verzorgde vechtmachines. De A 45 S combineert moeiteloos de rol van showman, trackdaykanon, rallybeest en driftspecialist. Hij beoefent dan ook mixed martial arts, waarin verschillende disciplines tot één overkoepelende vechtsport worden samengebracht. De Mercedes-AMG hoeft niets meer te bewijzen, maar zich alleen te verdedigen om de liefhebber in zijn fanzone te houden.

Roemrijke vijfcilinder

Audi probeert de vaardigheden van de A 45 S te evenaren en eindelijk door te dringen tot het selecte gezelschap van écht overtuigende hot hatches. Met zijn roemrijke vijfcilinder, onbreekbare tractie en sterke merkimago had hij al een flinke achterban, maar de enthousiaste stuurman negeerde hem vanwege zijn klinische en eendimensionale karakter. Prima voor dagelijks gebruik, maar niet de eerste keuze voor een boeiende rit over een bergpas. Dat moet veranderen met deze derde generatie. Vierwielaandrijving blijft heilig, maar een dominante achteras is tegenwoordig minstens zo zaligmakend. Daar heeft de A 45 S immers zijn titel mee veroverd.  

Audi RS 3 vs Mercedes-AMG A 45 S: Een heuvelklim met hyperhatchbacks

Audi heeft de integrale aandrijving van de RS 3 dan ook grondig gewijzigd om hem een aansprekender weggedrag te geven. Niet alleen maar hopeloos onderstuur, maar een met het gaspedaal manipuleerbare balans. Daarvoor heeft hij uiteraard permanente vierwielaandrijving, maar ook een RS Torque Splitter, zoals Audi het noemt. Elke aandrijfas in de achtertrein is bedeeld met een elektronisch aangestuurde lamellenkoppeling om de krachten volledig variabel te verdelen. Door bijvoorbeeld in een linkerbocht de nadruk te leggen op de rechterachterband. Om zodoende het gevoel en gedrag van een achterwielaandrijver te creëren, waarmee zelfs gecontroleerde drifts mogelijk zijn.

Octagon

Verder heeft Audi de sterke punten van de vorige RS 3 zoveel mogelijk gehandhaafd. Voorin ligt wederom de 2,5-liter vijfcilinder turbomotor met 400 pk en 500 Nm. Dat is 20 Nm meer dan voorheen en hij is andermaal gepaard aan een automatische zevenbak met dubbele koppeling. Die is voorzien van iets kortere, eerste versnellingen voor een heftigere acceleratie. Binnen vier tellen naar 100 km/h bulderen is namelijk een verplichte ‘worp’ in de octagon waar dit duel wordt beslecht.  

In Autovisie Magazine lees je nu alles over deze heerlijke hatchbacks, inclusief meetgegevens en prachtige fotografie. Liever ons magazine digitaal lezen? Kijk hier hoe dat moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.