Autovisie
Autovisie Nieuws 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Lekkerste Cupra Formentor past niet in Nederlandse strategie

Bij hoge uitzondering kreeg Cupra van zustermerk Audi de beschikking over 7000 stuks van de 2,5 liter vijfcilinder turbomotor, die vervolgens in de Formentor werd gehangen. De gelimiteerde uitvoering kreeg de toevoeging VZ5. Een bijzondere versie, maar helaas past die Cupra met geblazen vijfpitter niet in de strategie van het merk voor de Nederlandse markt.

Cupra wil de rebel van het Volkswagen-concern zijn. Met snelle, leuke en sportieve uitvoeringen bouwt het Spaanse merk een modellengamma op dat louter bestaat uit GTI-, R-, RS- en GTX-achtige types. Als uitgangspunt neemt het merk de Leon en Ateca van Seat, terwijl het van moedermerk Volkswagen de ID.3 pakt. Daarnaast heeft het een eigen creatie in het aanbod, de Formentor. Alle modellen hebben een trainingspak aan en staan op gymschoenen. Voor de aandrijving zorgt de potentste versie per motorfamilie, zoals een 300 pk sterke 2.0-turbomotor, de krachtigste geëlektrificeerde viercilinder of de sterkste (MEB-)elektromotor. Voor de eenmalige VZ5-reeks komt daar dan de onvervalste vijfpitter met turbo bij.

Strafbelasting

Maar hoe Cupra zichzelf ziet, zo ziet Cupra Nederland het merk voor onze markt niet helemaal. Met het oog op de groeiende vraag naar geëlektrificeerde aandrijflijnen vanwege lagere CO2-belasting en dus lagere bpm-straffen kiest de verkooporganisatie voor louter plug-in hybride-aandrijflijnen en de volledig elektrisch aangedreven krachtbronnen. Het is een strategie die volgens de importeur past bij de toekomst van Cupra, dat over enkele jaren louter nog elektrische modellen wil uitbrengen.

Cupra Formentor VZ5 krijgt wél de vijfcilinder van Audi

Garantie

Ondanks dat de Formentor VZ5 een eenmalige uitgave in een oplage van 7000 stuks is, wijkt de importeur niet van zijn strategie. Wie de Formentor VZ5 graag op zijn oprit ziet, is aangewezen op de beschikbare exemplaren in omringende landen. Voor service zijn de Cupra-garages wel geopend, maar voor garantie is de koper van de vijfpits SUV aangewezen op de fabrieksgarantie. Cupra hanteert twee jaar, maar de vier jaar zoals in Nederland geldt, telt dan niet voor de VZ5.

Minder vermogen

De VZ5 beschikt over de vijfcilinder van Audi, dat de krachtbron onder andere in de RS3 Sportback en RSQ3 SUV lepelt. In de Cupra levert de motor minder vermogen. Waar de vijfpitter in de RSQ3 goed is voor 400 pk, daar levert het blok in de Formentor VZ5 moet maximaal 390 pk. De trekkracht wordt middels vierwielaandrijving en een zeventraps DSG-transmissie naar alle vier wielen gestuurd. De SUV is in staat om in 4,2 seconden van stilstand naar 100 km/h te sprinten. De top bedraagt 250 km/h.

Herkenbaar uiterlijk

Om het sportieve karakter ook aan de buitenzijde tot uiting te brengen, beschikt de SUV over 20-inch lichtmetaal, een hertekend front, grotere diffuser met dubbele uitlaateindstukken en uitgeklopte wielkasten. Verder heeft de gelimiteerde uitvoering een vergrote spoorbreedte, adaptieve dempers en een 10 millimeter verlaagd sportonderstel met dikkere stabilisatoren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.