Autovisie
Autovisie Nieuws 4 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Cupra Formentor krijgt een vijfcilinder erbij

Cupra bouwt gestaag het modellengamma van de Formentor uit. De eerstvolgende aanvulling op het motorenaanbod is de VZ5-versie. Het getal in de aanduiding geeft het aantal cilinders van de krachtbron aan.

Het wordt een vijfcilinder. Welke? Dat zegt Cupra niet. Evenmin geeft het Spaanse sportmerk al aan wat de specificaties van het blok zijn. Pas op 22 februari geeft het merk daarover duidelijkheid. De fabrikant, onderdeel van Seat, houdt tot die datum de kaken stijf op elkaar, al bevestigt het nu de komst van wat velen al wisten.

Vier uitlaateindstukken

De aankondiging gaat gepaard met een foto van de Formentor VZ5. De autobouwer laat echter de kan zien waarvan het verwacht dat de overige automobilisten die ook het vaakst gaan zien, de achterzijde. Op het plaatje vallen de vier hoekige uitlaateindstukken op.

Audi’s vijfcilinder

In het huidige programma van Cupra en Seat is geen vijfcilinder te vinden. Binnen het concern, waarvan de twee merken meer motoren en onderdelen uit de magazijnschappen trekt, heeft Audi een vijfcilinder, de legendarische 2,5 liter met turbo en directe inspuiting. Het blok hangt momenteel in de TT en RS Q3 en zal later dit jaar ook in de RS3 verschijnen. Volkswagen, het moedermerk van alle genoemde automerken, wilde voor de nieuwste Golf R ook gebruik maken van de 2.5 TFSI-krachtbron, maar Audi stak daar een stokje voor. Het Duitse merk wilde geen concurrent van zijn RS3 van dezelfde krachtbron voorzien. Maakt Audi nu voor Cupra een uitzondering? Over een kleine twee weken weten we het.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.