Zoek artikelen en videos op merk

Mercedes-Benz Vito test, nieuws, prijs en meer

De naam Mercedes Vito dateert uit 1996 toen de eerste generatie in de showrooms verscheen. Er worden twee varianten van de bedrijfswagen gebouwd; een voorzien van zijpanelen met de naam Vito en een personenwagenvariant die onder de naam V-klasse wordt aangeboden. Bij de laatste uitvoering zijn de zijpanelen in glas uitgevoerd, zodat de passagiers vrij zicht hebben op de omgeving. 

Productie in Spanje voor de Europese markt

De assemblage van beide modellen vind voor de Europese markt plaats in het Spaanse Vitoria-Gasteiz. Daarnaast zijn er productielocaties in China en Zuid-Amerika. De Vito/V-klasse biedt ruime keuzemogelijkheden: er zijn drie verschillende lengtes leverbaar, twee verschillende wielbases en de keuze uit achterwiel-, of integrale aandrijving. Voor wat betreft de motorisering vermeldt de prijslijst vijf verschillende dieselmotoren, die zijn gekoppeld aan een vijftraps TouchShift automatische transmissie of een handbak met zes versnellingen.

Derde generatie

De eerste generatie Vito zag in 1996 het levenslicht. Hij werd in 2003 opgevolgd door de tweede generatie die op zijn beurt in 2014 werd vervangen door de derde generatie.

Veiligheidsvoorzieningen

Net als elke Mercedes, beschikt de Vito over de nodige veiligheidsvoorzieningen. We noemen onder andere het Elektronisch Stabiliteits Programma, een zijwindassistent, een wegrijassistent en bandenspanningscontrole.

Ruimtewonder

Met een keuze aan drie lengtes, varierend van 4,9 tot en met 5,4 meter, is er ook in de kortste uitvoering voldoende laadruimte beschikbaar. Die laadruimte bedraagt bijna 5 m2 oppervlakte in het geval van de extra lange uitvoering met een laadvermogen van 1.374 kilo. Met de personenwagen variant kunnen tot wel 9 personen vervoerd worden en met de e-Vito heeft Mercedes een elektrische bestelwagen in het aanbod.

Breed modelprogramma

Het wereldwijd actieve Daimler concern, moedermaatschappij van Mercedes-Benz, produceert zowel personenauto’s, als bedrijfswagens, bussen en trucks. Voor wat betreft het gamma aan personenwagens geldt dat zowat voorzien wordt in elke marktbehoefte. Instapper van het gamma is de Mercedes-Benz A-klasse. De vierdeurs hatchback wordt vergezeld van de B-klasse die iets hoger is wat de instap vergemakkelijkt. De C-, E-, en S klasse zijn drie sedan modellen die echter in diverse carroserievariantenleverbaar zijn, waaronder een coupé en een cabriolet maar ook een stationwagon (met uitzondering van de S-klasse). De SLC, AMG GT en SL zijn tweedeurs sportwagens, maar de AMG GT is er ook als vierdeurs coupé. Met de X-klasse heeft Mercedes-Benz een pick-up in het programma, een carroserievariant die in populariteit sterk toeneemt. Ook veelgevraagd zijn de SUV modellen van het merk; zoals de G klasse, de GLA, GLC en GLE. De GLS is het topmodel van het aanbod aan SUV modellen. Met het Maybach label voorziet het Duitse concern in de toenemende vraag naar luxe uitvoeringen van de topmodellen terwijl het merk Smart zich richt op compacte stadsauto’s. De trend naar elektrificering gaat ook aan Mercedes-Benz niet voorbij getuige de recente introductie van de EQC, de eerste volledig elektrische Mercedes.