Zoek artikelen en videos op merk

Mercedes-Benz GLA-Klasse test, nieuws, prijs en meer

De Mercedes GLA is een vijfdeurs crossover model van de Duits autofabrikant Mercedes-Benz.

Het model wordt sinds 2013 geleverd. Alle modellen hebben de motor voorin en beschikken over voorwiel-, of integrale aandrijving. De GLA is de crossover variant van de Mercedes A-klasse.

De GLA is leverbaar met een handbak met zes versnellingen en een zeventraps automaat met dubbele koppeling. Het topmodel; de GLA 45 AMG is voorzien van een Speedshift automatische transmissie. Het basismodel weegt 1.335 kilo.

Brandstofverbruik GLA

Het brandstofverbruik van de 122 pk sterke benzinevariant bedraagt gemiddeld 6 liter per 100 km. De co2 emissie bedraagt 144 gram/km. De GLA meet 4,4 meter in de lengte en is 1,8 meter breed. Het gewicht bedraagt 1.295 kilo.

Concurrenten Mercedes GLA

De GLA opereert in een steeds drukker wordend segment van de markt, namelijk dat van de crossover modellen. De BMW X1 is een concurrent net als de Audi Q2.

Breed modelprogramma

Het wereldwijd actieve Daimler concern, moedermaatschappij van Mercedes-Benz, produceert zowel personenauto’s, als bedrijfswagens, bussen en trucks. Voor wat betreft het gamma aan personenwagens geldt dat zowat voorzien wordt in elke marktbehoefte. Instapper van het gamma is de Mercedes-Benz A-klasse. De vierdeurs hatchback wordt vergezeld van de B-klasse die iets hoger is wat de instap vergemakkelijkt.

De C-, E-, en S-klasse zijn drie sedan modellen die echter in diverse carroserievarianten leverbaar zijn, waaronder een coupe en een cabriolet maar ook een stationwagon (met uitzondering van de S-klasse). De SLC, AMG GT en SL zijn tweedeurs sportwagens, maar de AMG GT is er ook als vierdeurs coupe. Eveneens van een coupe vorm voorzien zijn de vierdeurs modellen CLA en CLS. Met de X-klasse heeft Mercedes-Benz een pick-up in het programma, een carrosserievariant die in populariteit sterk toeneemt.

Ook veelgevraagd zijn de SUV-modellen van het merk; zoals de G-klasse, de GLA, GLC en GLE. De GLS is het topmodel van het aanbod aan SUV-modellen. Met het Maybach label voorziet het Duitse concern in de toenemende vraag naar luxe uitvoeringen van de topmodellen terwijl het merk Smart zich richt op compacte stadsauto’s. De trend naar elektrificering gaat ook aan Mercedes-Benz niet voorbij; getuige de recente introductie van de EQC, de eerste volledig elektrische Mercedes.