Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

2024 Mercedes-AMG C63 S E Performance heeft 4 cilinders minder

Mercedes trekt het doek van de gloednieuwe AMG C63 S E Performance. Het 2024-model krijgt een hybride-aandrijflijn met een 2,0-liter viercilinder.

De Mercedes-AMG C63 ken je als autoliefhebber. De vorige generatie had een heerlijke 4,0-liter V8 onder de kap die goed is voor 510 pk en 700 Nm in de S-variant.

Mercedes-AMG C63 S E Performance met vier cilinders minder

Maar tijden veranderen. Om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, moet ook de C63 met de vergroening meedoen. Dat betekent motorblok door de helft!

Mercedes-AMG C63 S E Performance
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Niet letterlijk, maar je krijgt bij het nieuwe model wel vier cilinders minder. Om toch nog veel vermogen te kunnen leveren wordt de C voorzien van turbo’s met elektrische spoelen. Hierdoor heb je nauwelijks of geen turbogat.

Maar een viercilinder alleen is niet genoeg, ook een elektromotor op de achteras mag meewerken aan het festijn. De elektromotor levert 204 pk (150 kW) en wordt van elektriciteit voorzien door een 6,1 kWh batterijpakket. Hiermee kan je zo’n 13 kilometer volledig elektrisch rijden.

De sterkste C-Klasse ooit

Maar dat wil je niet, de accu wil je natuurlijk sparen voor wanneer je al het vermogen wil benutten. Althans, met 680 pk en 1020 Nm aan koppel is het lastig om al dit vermogen binnen de grenzen van de Nederlandse wet op het asfalt te drukken.

Mercedes-AMG C63 S E Performance
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Een bak aan vermogen dus, maar of de quotes: ‘het is de sterkste viercilinder per liter slaginhoud’ of ‘het is de krachtigste C-Klasse ooit’ het geluid van de heerlijke V8 goed kunnen maken? Nee..

Cadillac CT4-V Blackwing: serieuze concurrentie voor M3 en AMG C63

Toch is een nul-naar-honderd-sprint van 3,4 seconden en een topsnelheid van 280 kilometer per uur (optioneel) indrukwekkend te noemen. We hebben het immers nog over een bruikbare en relatief zuinige C-Klasse. Volgens de fabrikant verbruik je zo’n 6,9 liter per 100 kilometer. Of dit enigszins realistisch is, zullen latere tests uitwijzen.

Twee versnellingsbakken in Mercedes-AMG C63 S E Performance

De snelle sprinttijd is niet enkel te danken aan het (elektro)vermogen, maar ook de negentraps automaat speelt hierbij een belangrijke rol. Er is geen gebruik gemaakt van een automaat met dubbele koppeling, maar de AMG Speedshift MCT 9G. In plaats van een koppelomvormer wordt een natte koppeling gebruikt. Deze techniek kennen we al van oudere Mercedessen en zorgt ook in de C63 S E Performance voor betere verfijning op lage snelheden en betere gasresponse.

Mercedes-AMG C63 S E Performance
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Naast deze bak, kan de elektromotor ook verzetten kiezen. In dit geval twee. Hierdoor kan de elektromotor ook op hoge snelheden nog een boost geven.

Nog een keer vol gas! Manhart maakt laatste Mercedes C63 V8 nog sneller

De marktintroductie van de Mercedes-AMG C63 S E Performance is over ongeveer een jaar. Prijzen zullen tegen die tijd bekend worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.