Autovisie
Autovisie Nieuws 5 nov 2016

Dossier: Voordelige voorganger voor 10.000 euro

Als een nieuwer model zijn weg vindt naar de occasionmarkt, dan drukt dat de prijzen van het voorgaande model. Als occasionkoper kun je daar handig gebruik van maken.

Mazda 3 (2009 – 2013)

Mazda 3 - 3 - Autovisie.nl

Om onduidelijke redenen heeft Mazda bij de 3 voor een sportieve onderstelafstemming gekozen, met veren en dempers die stugger zijn dan gemiddeld. Het rijcomfort lijdt daaronder. De compacte middenklasser stelt daar goede (voor)stoelen en een scherpe besturing tegenover. Achterin is deze Mazda opvallend ruim, maar de bagageruimte valt juist bescheidener uit dan bij de meeste concurrenten. Dit model werd het meeste verkocht met een 1.6-liter benzinemotor. Die krachtbron voldoet dan ook uitstekend; het brandstofverbruik bedraagt in de praktijk ongeveer 1 op 14. Bij een officiële Mazda-dealer in Rijssen ontdekken we op gaspedaal.nl voor € 9.995 een heel net grijs exemplaar uit 2010 met 91.000 gereden kilometers.

Oordeel van de wegenwacht

Net als zoveel Mazda’s behoort ook deze generatie van de 3 tot de meest betrouwbare auto’s die er bestaan. Als de voorstoel veelvuldig heen en weer is geschoven, kan het airbaglampje gaan branden. Dit komt omdat de bijbehorende kabel dan beschadigd is geraakt. Er is echter niets aan de hand. Kies bij de aanschaf van nieuwe banden niet voor een goedkoop merk, maar geef wat meer geld uit aan rubber met een lage geluidsproductie. Het geluid van de (achter-)banden wordt nogal sterk doorgegeven aan het interieur.

Peugeot 308 (2007 – 2013)

Peugeot 308 - Autovisie.nl

Het aanbod gebruikte 308-en van het vorige model is overweldigend, zeker wanneer je zoals wij tien mille te besteden hebt. Niet iedereen vindt het model mooi, maar de gezinswagen rijdt als een echte Peugeot, wat een fijne combinatie van veercomfort en wegligging betekent. De 308 is ruim genoeg voor snelgroeiende pubers op de achterbank. Wie extra ruimte wil, selecteert in de zoekmachine van gaspedaal.nl het stationwagenmodel, dat met de letters ‘SW’ wordt aangeduid. De instapmotor van destijds, een 1.4-liter exemplaar op benzine, moet er hard aan werken. De sterkere 1.6 liter rijdt nog steeds netjes 1 op 14. Bij de Peugeot-dealer in Emmeloord kiezen we een zwarte XT (2009, 37.000 km!) 1.6 VTi voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Peugeot 308 heeft nog wel eens last van een ‘electronicaspook’. Zekeringen van het dashboard of het contactslot kunnen zo maar doorslaan. De 1.6 THP-motor heeft een elektronisch bekrachtigde waterpomp, die er incidenteel de brui aan geeft. Dat kan tot oververhitting en daarmee zware motorschade leiden. Soms vindt de koelvloeistof via de temperatuursensor zijn weg naar de centrale computer van de motor en veroorzaakt daar de nodige storingen. De Wegenwacht zal proberen dit op te lossen, maar de echte reparatie moet in de garage plaatsvinden.

Seat Leon (2005 – 2013)

Seat Leon - Autovisie.nl

Ondanks het feit dat de Seat Leon die we hier behandelen alweer een tijdje van de markt is, lijkt de auto niet verouderd. Hij blijft eigenzinnig; een geslaagd ontwerp dus. Ongeacht de gekozen uitvoering blijft het sportieve imago van de Spanjaard overeind. Daarmee spreekt het model vooral jonge kopers aan. Die hebben geen problemen met de harde afstemming van het onderstel en waarderen de opvallend lage zit. Instappen vraagt wat souplesse vanwege de lage daklijn, maar de ruimte die het interieur biedt, is voldoende. Met een 1.6-liter benzinemotor rij je gemiddeld 1 op 12,5. Via www.gaspedaal.nl heb je de Leons voor het uitzoeken. Wij kiezen voor een knalrode ‘Good Stuff’-uitvoering met een 1.2 TSI motor (2010, 75.000 km) die voor € 9.950 te koop staat bij de Vakgarage in Vlissingen.

Oordeel van de Wegenwacht

Vocht in de portieren kan voor sluiting zorgen, waardoor de zijruiten spontaan open gaan. Ook de deurrubbers van de Seat Leon kunnen lekkage vertonen. Verder weigert het elektrische slot van de achterklep wel eens dienst. De bobines kunnen herhaaldelijk stuk gaan, al kan de Wegenwacht dit euvel met de juiste materialen snel verhelpen.  Bij de T(F)SI-benzinemotoren kan bij hogere kilometerstanden inwendige – en zware – motorschade optreden.

Ons advies

Drie mooie, scherpe aanbiedingen, maar in dit geval zouden wij kiezen voor de overtuigende kwaliteiten van de Mazda 3.