Autovisie
Autovisie Nieuws 3 mrt 2018

Dossier: Ruim en vertrouwd voor 13.000 euro

Wie crossovers als automode beschouwt, maar de geboden extra binnenruimte goed kan gebruiken, kan altijd nog voor een stationwagen terecht. Een van deze drie bijvoorbeeld!

Kia Cee’d SW (2012 – 2018)

Kia Cee'd

De Kia Cee’d is is fraai gelijnd en rijdt heel behoorlijk. De 1,6 liter GDI-benzinemotor is sterk en soepel en behaalt in de praktijk een keurig verbruikscijfer van 1 op 14. Wel is de Koreaan minder ruim dan de twee andere auto’s op deze pagina. Met een kofferbakinhoud van 510 liter kun je desondanks nog altijd heel wat spulletjes kwijt. Pluspunt voor occasionkopers is de 7 jaar fabrieksgarantie, die overdraagbaar is van eigenaar op eigenaar, mits het onderhoud goed en tijdig is uitgevoerd. Dat is beslist het geval bij het witte exemplaar (2012, 111.000 km) dat in Tiel te koop staat bij de merkdealer. De vraagprijs bedraagt € 12.900, inclusief een resterend jaar fabrieksgarantie.

Oordeel van de Wegenwacht

Kwalitatief zijn Koreaanse auto’s tegenwoordig minstens zo goed als hun Japanse tegenhangers. Bij exemplaren met ‘keyless entry’ kan de accu bij langere stilstand wel eens leegraken. Rijd je veel korte stukjes met jouw Cee’d, dan loop je verder het risico dat het start/stop-systeem op een gegeven moment dienst weigert. Een flink stuk rijden en het euvel is verholpen.

Peugeot 308 SW (2013 – heden)

Peugeot 308

De 308 is misschien niet de spannendste auto om te zien, maar wat rijdt zo’n Peugeot fijn! Het is even wennen dat je de tellers óver, in plaats van door het stuur afleest. De bagageruimte is een sterk punt: de Fransman biedt evenveel kofferruimte als de op het oog veel grotere Skoda. Bovendien wemelt het aan boord van de handigheidjes, zoals een achterbank die je ook vanuit de laadruimte kunt neerklappen. Wie zijn zinnen heeft gezet op de huidige generatie van de 308, heeft voor dit soort bedragen weinig keus. Gaspedaal.nl loodst ons in de richting van een grijze 1.2 Blue Lease (2015, 114.000 km), die voor € 12.995 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Oss.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1,2 liter motor functioneert probleemloos, maar het exemplaar met 1.6-liter inhoud kent wel wat problemen. Kapotte bobines bijvoorbeeld, of inlaatnokkenas waarvan de verstelling niet meer werkt. De temperatuursensor geeft soms verkeerde waardes en de elektrische bekrachtiging van de waterpomp geeft er ook wel eens de brui aan. Daardoor loopt de motor te heet, wat tot een lelijke kostenpost kan leiden wanneer je er niet op tijd bij bent. Bij hoge kilometerstanden kan de distributieketting oprekken. Dat is hoe dan ook een dure reparatie.

Skoda Octavia Combi (2013 – heden)

Skoda Octavia

Aan Skoda’s hangt een ‘doe maar gewoon’-imago, maar ondertussen biedt zo’n Octavia Combi veel waar voor zijn geld. Daarbij inbegrepen zijn slimme details die bewijzen dat het van oorsprong Tsjechische merk snapt waar je als moderne automobilist behoefte aan hebt. Een handige houder voor je parkeerbonnetje en smartphone bijvoorbeeld, plus een ruitenkrabber achter het tankklepje. Daarnaast biedt de stationwagen een gigantische bagageruimte van liefst 610 liter. Dit zijn vaak zakelijk bereden auto’s en voor ons budget kom je dan terecht bij exemplaren met de nodige kilometers ervaring. Wij vinden bijvoorbeeld een zilvergrijze 1.4-liter benzineversie (2013, 152.000 km) voor € 12.900 bij de merkdealer in Deventer.

Oordeel van de Wegenwacht

Onderhuids is deze Skoda een Volkswagen-product. Bij exemplaren met een 1.2-liter TSI motor wil de motor nog wel eens op drie cilinders gaan lopen, omdat de bougiekabel doorslaat. Een kapotte temperatuursensor doet oververhitting vermoeden, maar dat valt in de praktijk vaak mee. Een vastzittende wastegate van een turbo is ook bekend, net als een keuzehendel van de automaat die niet meer uit de parkeerstand wil. Typisch Octavia is een geknikt vacuümslangetje, waardoor de motor inhoudt. De Wegenwacht lost al deze euvels ter plekke op.

Ons advies

Hij is niet de ruimste, is ietsjes ouder, maar heeft de minste kilometers en veruit het hoogste kwaliteitsniveau. Oftewel: wij zouden in dit geval kiezen voor de Kia!