Autovisie
Autovisie Nieuws 7 apr 2018

Dossier: Piepjong gebruikt voor 15.000 euro

Steeds meer automobilisten kiezen niet voor een gloednieuwe auto, maar een jong gebruikt exemplaar. Hoeveel scheelt dat? We bekijken drie populaire, compacte modellen waar – zoals dat in jargon heet – ‘net de kop vanaf is’.

Renault Clio (2012 – heden)

Renault Clio

De Clio is heel populair en dat blijkt ook uit het aanbod tweedehands modellen. De vormgeving mag gezien die grote verkoopaantallen geslaagd worden genoemd. Daarnaast rijdt de Clio sportief, met een stevig afgestemd onderstel. De 0,9 liter driecilinder benzinemotor is lekker vlot en je rijdt er gemakkelijk 1 op 15 mee. De bagageruimte (300 liter) is behoorlijk, maar de zitruimte achterin houdt niet over. Na een zoektocht op gaspedaal.nl vinden we bij de Renault-dealer in Hellevoetsluis een spierwitte driepitter van juni 2017, met 18.000 kilometer ervaring. Die kost € 14.950 en is daarmee liefst € 3.540 goedkoper dan een nieuw exemplaar met dezelfde specificaties.

Oordeel van de Wegenwacht

Voorlopig is de voornaamste stoorzender in het gebruik van deze generatie Clio de elektronica. Voor een kleinigheid verschijnen er dan paniekerige teksten op het dashboard, waardoor je bijna zou gaan twijfelen of het veilig is om door te rijden. De Wegenwacht kan je gerust stellen en weet ook raad bij een ander bekend euvel: een kapotte ladingssensor op de accu. De auto start dan niet. De Wegenwacht ‘omzeilt’ die sensor, zodat je tenminste jouw reis kunt vervolgen. Maar daarna moet er wel een nieuwe sensor in.

Toyota Yaris (2011 – heden)

Toyota Yaris

De Yaris mag dan minder vlot ogen; het is wel een erg goede auto. En dat terwijl dit model alweer zeven jaar meeloopt! De rijeigenschappen zijn goed, maar werkelijk opvallend is de interieurruimte, want op de achterbank blijkt het de ruimste in zijn klasse. De instap is ook riant, evenals de bagageruimte (347 liter). Als een van de weinige modellen in het B-segment is de Toyota leverbaar met drie- of vijf portieren. Bij de Toyota-dealer in Arnhem staat een donkergrijze Yaris 5-deurs 1.0 te koop in de Aspiration-trim. De hatchback is van april 2017 en heeft slechts 5.000 kilometer gereden. Het prijskaartje bedraagt € 14.950, waarmee de tweedehands Toyota € 2.045 voordeliger is dan een identieke nieuwe.

Oordeel van de Wegenwacht

De kwaliteit van Toyota staat buiten kijf. De Wegenwacht kent bij deze Yaris-generatie maar enkele minimale klachten. Zo start de Yaris niet als de remlichtschakelaar kapot is. Die moet daarop vervangen worden. Bij exemplaren met ‘key-less’ bediening kan het voorkomen dat de auto de sleutel niet herkent. Hou de sleutel tegen de startknop en hij doet het weer. Wanneer de automaat niet uit de parkeerstand wil, weet de Wegenwacht een trucje.

Volkswagen Polo (2009 – 2017)

Volkswagen Polo

Eind vorig jaar verscheen de nieuwe Volkswagen Polo en als je op gaspedaal.nl kijkt, dan lijkt het wel alsof iedere Polo-rijder er eentje heeft aangeschaft: het land staat althans vol met exemplaren van het vorige model. Natuurlijk mag je de nieuwste versie niet vergelijken met zijn voorganger. Het ‘oude’ model is echter nog steeds een heel competente en goede auto. Uit het overweldigende occasionaanbod kiezen we een witte 1.2 TSI Comfortline, die voor € 14.990 te koop staat bij de dealer in Uithoorn. De Polo is van februari 2017 en er staan 18.000 kilometer op de teller. Koop je dit exemplaar, dan houd je € 4.660 in je zak ten opzichte van een vergelijkbare nieuwe.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht is vooral bekend met problemen rond uitvoeringen met de 1.4 liter TSI-benzinemotor. Deze specifieke krachtbron heeft per cilinder individuele bobines en daarvan kan er zo maar eentje stuk gaan. Niet doorrijden, want daar kan de katalysator niet tegen! Voorzichtigheid is ook geboden bij een bevroren carterventilatie: dat euvel kan leiden tot een kapotte oliekeerring. Een rekkende distributieketting leidt eveneens tot een dure reparatie.

Ons advies

Kiezen voor ‘jong gebruikt’ scheelt duizenden euro’s. Geld dat je kunt besteden aan een mooiere, completere uitvoering, of iets heel anders: een verbouwing of vakantie bijvoorbeeld! Wij nemen de Toyota, vanwege de geboden binnenruimte en zijn ijzersterke reputatie.