Middenklasse MPV’s waren lange tijd erg gewild, maar tegenwoordig kopen we liever een (semi)terreinwagen. Ben je op zoek naar ideale gezinsauto, dan kun je beter voor een ruimtewagen kiezen. Een van deze drie bijvoorbeeld!

Kia Carens (2016 – heden)


Met de Carens blijft Kia als een van de weinigen het genre ‘ruimtewagens’ trouw. De Koreaan biedt een hoge(re) zit, veel binnenruimte en twee extra zitplaatsen, voor wie zeven mensen wil kunnen meenemen. Ideaal voor grote gezinnen dus! Daarbij rijdt de Carens erg goed, met een stevig onderstel en een prettige ergonomie. In een vijfzits configuratie is de kofferbak bijna 500 liter groot: niet slecht voor dit type auto!  Goed om te weten: een dealeronderhouden Carens kent liefst zeven jaar garantie. Bij de dealer in IJsselstein vinden we voor € 20.350 een zilvergrijze benzineversie in de ‘DynamicLine’-trim (2016, 67.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Kia’s zijn doorgaans zeer betrouwbaar, maar de 1.6-liter benzinemotor kent een vervelend euvel. De distributieketting kan uitrekken, vaak zo rond de 80.000 km. Dat is een kostbare reparatie, die binnen de uitgebreide fabrieksgarantie kan vallen (maar dat hoeft niet!). Het start/stop-systeem weigert dienst wanneer er teveel korte ritjes met de Carens zijn gemaakt. De accuspanning raakt daardoor te laag. Een flink stuk rijden en het probleem is verholpen!

Opel Zafira Tourer (2011 – 2018)


Ooit was Opel met de eerste Zafira de bedenker van dit segment. Inmiddels is het na drie generaties met het model gedaan. Standaard is de grote Opel een vijfpersoons: optioneel wordt de ruimtewagen ook als zevenzitter geleverd. Met de achterbank overeind is de Zafira de koning van de bagageruimtes, met maar liefst 650 liter minimum inhoud. Handig: die achterbank is naar keuze twee- of driezits. De Zafira is wel vrij zwaar (1.500 kilogram), wat zorgt voor een verbruik nét boven de 1 op 10. Er staan er genoeg op gaspedaal.nl, zoals de zwarte ‘Business+’ (2016, 47.000 km) bij de Opel-dealer in Huizen, rijklaar voor € 20.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Als de nokkenassensor kapot gaat, stopt de Zafira. De Wegenwacht kent een noodgreep waardoor de reis kan worden vervolgd, maar voor een definitieve reparatie moet de Opel naar de garage. Hetzelfde geldt voor een ‘plakkende’ handrem. Bij versies met een 1.4-liter benzinemotor betekent veel rook uit de uitlaat dat een membraam in de carterventilatie het heeft begeven. Ook daarvoor is een bezoek aan de Opel-werkplaats noodzakelijk.

Peugeot 3008 (2009 – 2017)


Dit ‘oude’ model 3008 was een echte MPV, het nieuwere model geldt eerder als SUV. Typerend voor de beweging in deze klasse! Zoals je mag verwachten, blinkt de Peugeot uit in rijcomfort, met een fijn onderstel en goede stoelen. De middenconsole is erg breed: langbenige bestuurders kunnen daar last van hebben. De ruimtewagen is er alleen als vijfpersoons en voor een gezinsauto is de bagageruimte met 432 liter niet overdadig. De eenvoudigste benzinemotor is bij normaal gebruik sterk genoeg voor deze MPV. Met die motor is een gemiddeld verbruik van 1 op 14 haalbaar. Via gaspedaal.nl stuiten we bij de Peugeot-dealer in Deventer op een witte ‘Style’ (2016, 36.000 km) voor € 20.750.

Oordeel van de Wegenwacht

De elektrisch bediende handrem van de 3008 blijft wel eens vastzitten. Gelukkig kan de Wegenwacht dit probleem ter plekke verhelpen. Zo vallen de meeste storingen snel op te lossen: een dashboard dat niet meer valt af te lezen, bijvoorbeeld. Lastiger is een weigerachtige waterpomp bij exemplaren met een 1.6-liter benzinemotor. Het is te hopen dat de bestuurder de oververhitting snel in de gaten heeft, want het euvel kan resulteren in een dure reparatie. Dat geldt ook wanneer het alleen om de aansturing van de pomp gaat.

Ons advies

De Kia heeft weliswaar meer kilometers gereden dan de andere twee, maar vanwege zijn kwaliteit, betrouwbaarheid en goede rijeigenschappen zouden we alsnog voor de Koreaan kiezen.