Autovisie
Autovisie Nieuws 20 okt 2018

Dossier: Nét-niet-nieuwe ruimtewagens voor 22.000 euro

Compacte ruimtewagens zijn razend populair. Wie er eentje overweegt, kan duizenden euro’s besparen door te kiezen voor een jong gebruikt exemplaar. Zoals een van deze drie!

Ford C-Max (2011 – heden)

Ford C-Max

Van dit drietal is de Ford de oudgediende. Dat kun je ook goed aan de buitenkant zien, die wat gedateerd oogt. Desondanks blinkt de C-Max uit door zijn uitstekend afgestemde onderstel, met een mooie balans tussen wegligging en rijcomfort. Voor een gezinsauto is de bagageruimte wat ondermaats: 430 liter. Op de tweede zitrij is de C-Max ook niet zo ruim als je zou willen. Een zoekopdracht op gaspedaal.nl leert dat ons land vol staat met jonge, gebruikte exemplaren. Zoals de spierwitte 1.0-liter Titanium-uitvoering (2017, 12.000 km), die we op het spoor komen bij de merkdealer in Purmerend. Met een prijskaartje van € 22.445 spaar je dik acht mille uit op een identiek, maar hagelnieuw exemplaar!

Oordeel van de Wegenwacht

In de voetenruimte van de voorpassagier zit bij deze Ford een elektronische unit. Als je daar per ongeluk tegenaan schopt, kan dit allerhande storingen veroorzaken. Een losse massakabel tussen accu en carrosserie maakt dat de C-Max niet wil starten. Beide euvels kunnen door de Wegenwacht ter plekke worden verholpen.

Renault Scénic (2016 – heden)

Renault Scénic

De Scénic biedt in het modern uitgevoerde interieur niet alleen volop ruimte, maar ook de nodige slimme details. Zijn verschuifbare achterbank bijvoorbeeld. Schuif je die helemaal naar achteren, dan blijft er 572 liter bagageruimte over. En dan kun je achterin nog steeds drie volwassenen meenemen! De lichtste benzinemotor moet er bij de ruim 1.400 kg wegende gezinsauto stevig aan trekken, zeker wanneer je al die ruimte daadwerkelijk benut. Rijden doet de Scénic uitermate comfortabel. Geen wonder dat de vraag naar deze Renault groter is dan het aanbod. Bij de merkdealer in Apeldoorn staan er gelukkig verschillende, zoals een donkerrode TCe 115 Zen (2017, 20.000 km) voor € 22.450. Dat is bijna zes mille onder de nieuwprijs.

Oordeel van de Wegenwacht

In de afgelopen jaren heeft Renault een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Bij deze generatie Scénic kent de Wegenwacht voorlopig maar één – tamelijk onschuldig – euvel. Als de auto niet reageert op de sleutel, dan kan het zijn dat de batterij daarvan leeg is. Starten gebeurt dan alsnog door middel van een noodgreep(je). Het komt echter ook voor, dat de Scénic niet start vanwege radiogolven (bijvoorbeeld van een nabijgelegen zendmast). Duw de ruimtewagen pakweg honderd meter verder en het euvel is opgelost!

Volkswagen Touran (2015 – heden)

Volkswagen Touran

In deze klasse is de Touran het absolute ruimtewonder. Met de achterbank overeind beschik je over maar liefst 834 liter bagageruimte. Daarbij kan niet alleen de twee zitrij, maar ook de rugleuning van de rechtervoorstoel ‘plat’. Kom maar op met je boekenkast! De voorgaande generaties van de Touran hebben een flinke schare trouwe kopers opgeleverd, ook op de occasionmarkt. Vandaar dat een tweedehands Touran gemiddeld wat meer kost. Op gaspedaal.nl staan er voor deze prijs maar enkele. De zilvergrijze 1.2 TSI ‘Trendline’ (2016, 33.000 km) bij een autobedrijf in Maassluis is de absolute basisversie. Ze vragen er onder de rook van Rotterdam € 21.950 voor; ruim 7,5 mille minder dan de laatst bekende nieuwprijs.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie Touran start alleen als de koppeling is ingedrukt. Weigert hij alsnog, dan is er een relais stuk. De Wegenwacht weet een noodgreep, maar voor een reparatie moet je naar de garage. De motor stopt er mee als er te weinig brandstof in de tank zit. De Wegenwacht verkoopt je een jerrycan en reset het systeem. Een falende automatische transmissie valt met een harde ‘reset’ tot de orde te roepen. De TSI-motoren verbruiken wel eens wat olie, dus regelmatig peilen en eventueel bijvullen is het devies.

Ons advies

Voor dit budget kiezen we voor de Renault Scénic. De Franse MPV is slim, comfortabel en biedt genoeg ruimte voor gezinsgebruik. Als je er echt eentje wilt, is-ie ook nu al best te vinden.