Autovisie
Autovisie Nieuws 22 sep 2018

Dossier: Moderne crossovers voor kleine prijsjes

Groter dan een hatchback, maar geen enorme SUV. Crossovers blijven actueel, al lopen sommige modellen alweer een paar jaar mee. Bovendien hoeft een gebruikt exemplaar niet de hoofdprijs te kosten!

Hyundai ix35 (2010 – 2015)

Hyundai ix35

Als enige van dit drietal is de ix35 niet meer in productie. Toch is het nog steeds een strak en aansprekend model, dat niet alleen optisch nog jaren mee kan. De zitpositie is wat hoog, maar het interieur lekker ruim. Ook de bagageruimte mag met minimaal 591 liter riant worden genoemd. Op de weg is de ix35 niet het toppunt van comfort; de crossover stuurt ook wat doods. Voor normaal gebruik is de 1.6-liter benzinemotor sterk genoeg: het verbruikt bedraagt 1 op 12. Het trekgewicht van een 2.0-liter versie ligt wel 700 kilo hoger (1.900- i.p.v. 1.200 kilogram). Op gaspedaal.nl adverteert een ‘vreemd merk’ dealer uit Noordwijk met een rijk uitgeruste, donkergrijze 1.6 i-Drive (2014, 80.000 km) voor € 17.495.

Oordeel van de Wegenwacht

Als een ix35 ‘stroomdood’ lijkt, is dat vaak een kwestie van een los massacontact tussen de accu en de carrosserie. De Wegenwacht zet ‘m vast en de Hyundai kan weer verder. Bij de koppeling zit een schakelaar, die starten mogelijk maakt. Die wil wel eens kapot gaan; dan moet er een nieuwe in. Vocht in de computer van het motormanagement kan heel de auto doen stilvallen. Vaak is droogmaken voldoende, maar corrosie kan leiden tot een kostbare montage van een nieuwe computer.

Nissan Qashqai (2014 – heden)

Nissan Qashqai

De eerdere Qashqai-generatie geldt als de stamvader van deze klasse. Zijn opvolger valt na 4 jaar mooi binnen ons budget. Het is een keurige verschijning met een boel binnenruimte. Voor de passagiers wel te verstaan, want de bagageruimte is met 460 liter inhoud bescheiden. Ook qua gebruiksgemak laat de Qashqai puntjes liggen: zo valt de achterbank niet te verschuiven of vanuit de kofferbak neer te klappen. De 1.2-liter instapmotor komt het meest voor, maar is wat onderbemeten. Een 1.6 verbruikt hetzelfde, maar rijdt fijner. Helaas valt die versie op dit moment nog niet binnen ons budget. Daarom laten wij voor € 17.495 ons oog vallen op een spierwitte 1.2 Acenta (2014, 49.000 km) bij de merkdealer in Den Bosch.

Oordeel van de Wegenwacht

Als de accu van dit type Qashqai leeg of los is geweest, wordt in sommige gevallen de sleutel niet meer herkend. Dat valt alleen in de garage op te lossen. Bij versies met een 1.2-liter benzinemotor blijft de elektronische nokkenasverstelling wel eens vastzitten. De Wegenwacht kent een noodgreep, waardoor in elk geval kan worden doorgereden. Naar de garage, want een reparatie blijft noodzakelijk. Dat geldt ook in het geval van sluiting in de koelventilator.

Volkswagen Golf Sportsvan (2014 – heden)

Volkswagen Golf Sportsvan

De Sportsvan is een Golf met een zolderetage. Voor wie al Golf rijdt, wacht achter het stuur een feest der herkenning. Tot je omkijkt: door de verschuifbare achterbank hebben vier volwassenen alle ruimte. De inhoud van de kofferbak varieert van 500 tot 590 liter… met de achterbank op zijn plek! De 1.2-liter benzinemotor is bij gemiddeld gebruik sterk genoeg en je rijdt er eenvoudig 1 op 14 mee. De DSG-automaat is een aanbeveling en niet alleen omdat de transmissie nog iets zuiniger is dan een handgeschakeld exemplaar. Zo’n Sportsvan rijdt gewoon erg prettig! Via gaspedaal.nl stuiten we voor € 17.450 op een witte 1.4 TSI Highline (2014, 70.000 km) bij een dealer van een ander merk in Goes.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch komt de Sportsvan overeen met de zevende generatie van de Golf. Ze delen dus ook dezelfde kwalen. Bij versies met een TSI-motor slaat soms de bougiekabel ‘door’, waardoor de motor op drie cilinders gaat lopen. Bij de 1.2-liter uitvoering kan de overdrukklep van de turbo blijven kleven, zodat de motor slecht gaat lopen. Beide euvels kunnen langs de kant van de weg worden gerepareerd. TSI krachtbronnen willen wel eens wat meer olie verbruiken dan gemiddeld: regelmatig peilen valt dus aan te raden!

Ons advies

In dit geval zouden wij kiezen voor de Volkswagen Golf Sportsvan, vanwege de geboden ruimte, het praktische gebruiksgemak en rijcomfort.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Dossier: Moderne crossovers voor kleine prijsjes
Sluiten