Autovisie
Autovisie Nieuws 5 aug 2017

Dossier: ‘Ladies first’ voor 10.000 euro

Sommige auto’s zijn bovengemiddeld populair bij vrouwen. Speciaal voor hen zetten we drie aantrekkelijke modellen naast elkaar.

Fiat 500C (2010 – heden)

ladies first

De populariteit van de Fiat 500 vertaalt zich ook in het occasionaanbod. Het land lijkt wel vol te staan met gebruikte exemplaren, of ze nu een vast dak hebben of een canvas versie. Het is fijn om zoveel keuze te hebben: zo kun je er precies die éne combinatie van een bepaalde kleur en uitvoering tussen uit zoeken. De Fiat 500 is hoe dan ook lekker compact. Veel ruimte mag je niet verwachten, maar voor een auto van dit formaat rijdt de kleine Italiaan uitstekend. Dakje open, zon op je gezicht: wie doet je wat? Bij een autobedrijf in Enter staat bijvoorbeeld een mooie witte 1.2 met rood dak (2013, 40.000 km) voor precies € 9.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Net als bij de gesloten exemplaren kan de draad van de zekeringkast van de 500C loslaten, waardoor de auto niet wil starten. De Wegenwacht verhelpt dit met een noodgreep, in de garage volgt de definitieve reparatie. Bij uitvoeringen met een tweecilinder motor is regelmatig peilen (en zo nodig bijvullen) geboden, want er zit maar weinig olie in het blok. Bij een gebruikte 500 is het belangrijk dat de PIN-code van de sleutel bij de auto aanwezig is. Die heb je nodig als de sleutel een keer dienst weigert.

Mini Countryman (2010 – 2017)

ladies first

Het aanbod van dit model begint zo’n beetje bij tien mille. Om iets te kiezen te hebben, is het verstandig om nog even door te sparen. Ondertussen kunnen de prijzen alleen maar dalen! Qua formaat doet de Countryman zijn merknaam geen eer aan. Hij biedt wel aardig wat ruimte en ondanks zijn afmetingen blijft het een leuke auto om te zien. Daarbij rijdt elke Mini uitstekend: aangenaam vlot en direct. Via www.gaspedaal.nl komen we bij een autohandelaar in Poeldijk terecht. Daar bieden ze een zwarte 1.6 S One met wit dak (2013, 58.000 km) te koop aan. Met een prijskaartje van € 9.949 is het de enige Countryman die binnen ons budget valt.

Oordeel van de Wegenwacht

De elektrische stuurbekrachtiging van de Mini Countryman kan er de brui aan geven. De oorzaak varieert van sluiting tot een defecte pomp. In dat laatste geval kost een reparatie een boel geld; sluiting kan nog door de Wegenwacht worden verholpen. Een slecht lopende motor wordt veroorzaakt door een plakkende gasklep: even schoonmaken en je kunt weer verder. De ventilator op het stuurhuis kan even goed vervuilen, maar de gevolgen daarvan zijn een stuk groter: het hele koelsysteem werkt dan niet meer, wat tot een oververhitte motor kan leiden.

Nissan Juke (2010 – heden)

ladies first

Strikt genomen is de Juke een SUV; een kruising tussen een personenauto en een terreinwagen. De meeste mensen kopen zo’n model vanwege de hoge zit, maar de Juke valt in de eerste plaats om zijn uiterlijk in de smaak. De Nissan rijdt daarnaast verrassend comfortabel. Als je iets meer geld uitgeeft, is de keuze een stuk ruimer, want ook Juke-klanten hebben vaak een heel specifieke uitvoering in gedachten. Ze zijn er wel binnen ons budget, leert een zoekopdracht op www.gaspedaal.nl. Bij een autobedrijf in Alphen a/d Rijn kun je voor € 9.950 een witte Visia-uitvoering met 1.6-liter benzinemotor (2011, 116.000 km) aanschaffen.

Oordeel van de Wegenwacht

Een kapotte remlichtschakelaar kan er bij deze Nissan toe leiden dat de keuzehendel van de automaat niet uit de parkeerstand wil. Een losliggende turbodruksensor maakt dat de motor ermee ophoudt. De Wegenwacht zet het onderdeel vast, maar gaat de nokkenassensor kapot, dan moet er in de garage een nieuwe sensor in. Als de batterij van de sleutel leeg is, werkt de afstandsbediening niet en weigert ook de motor dienst. Dit geldt overigens alleen voor exemplaren waarbij je zonder de sleutel uit je zak te halen, toegang tot de auto krijgt.

Ons advies

Als je niet per se veel ruimte nodig hebt, is de Fiat 500C de beste koop. Voor dit budget koop je zo de jongste auto met de minste kilometers.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Dossier: ‘Ladies first’ voor 10.000 euro
Sluiten