Autovisie
Autovisie Nieuws 1 sep 2018

Dossier: Kleine prijzen, groot genoegen

Afschrijving is voor een automobilist de grootste kostenpost. Over het algemeen geldt: hoe hoger de nieuwwaarde, hoe groter de afschrijving. Tweedehands koop je daardoor een directiewagen voor het geld van een (nieuwe) gezinsauto. En waarom zou je dat eigenlijk niet doen?

BMW 5 Serie (2010 – 2017)

BMW 5 Serie

Deze generatie van de 5 Serie biedt precies de delicate balans tussen rijcomfort en sportiviteit waarmee het merk groot is geworden. Voel eens hoe nauwkeurig dit stuurt, hoe zo’n motor op het gas reageert en – zeker in geval van een zescilinder – hoe geweldig het klinkt! Tegelijk is zo’n 5 Serie uiterst comfortabel; een heerlijke auto voor serieus lange ritten. Bovendien is hij lekker ruim en voorzien van een prachtig interieur. Het aanbod van dit model is groot, maar als je veeleisend wordt, dunt het snel uit. Bij een autobedrijf in Amsterdam Zuid-Oost wordt een zwarte zescilinder sedan (2012, 95.000 km) te koop aangeboden voor € 24.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Water in de accubak leidt bij deze generatie BMW’s tot allerlei elektrische storingen, van een weigerende handrem tot een defecte brandstofpomp. Typisch een klusje voor de Wegenwacht, die zulke euvels ter plekke voor je oplost. Een motor die bijgeluiden maakt bij de koude start, heeft versleten (kunststof) spanners van de distributieketting. Dat komt niet alleen voor bij hoge kilometerstanden en is een serieuze reparatie. Hetzelfde geldt voor een ratelende oliepomp. In beide gevallen geldt: laat je auto maken door een deskundige garage.

Jaguar XF (2008 – 2016)

Jaguar XF

Tussen de Duitse overmacht – niet alleen op deze pagina – is de Jaguar XF een opmerkelijk alternatief. Elke Jaguar is stijlvol en voornaam. De XF past bij hen die een oog hebben voor mooie details, ook al zijn die niet zinvol. De ventilatieroosters die open rollen tijdens het starten bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor de keuzehendel van de automaat, die op datzelfde moment uit de middenconsole verrijst. De XF is zo comfortabel als je in deze klasse van een luxe wagen mag verwachten. Vooral de 3.0-liter V6 klinkt fraai. Via gaspedaal.nl vinden we voor € 24.450 een donkergroen exemplaar met exact die krachtbron (2010, 48.000 km) bij de merkdealer in Doenrade.

Oordeel van de Wegenwacht

Als een XF iets mankeert, is de oorzaak bijna altijd onschuldig. Een los massacontact maakt dat het dashboard niet meer werkt. De Wegenwacht kent een noodgreep voor het geval de keuzehendel van de automaat niet tevoorschijn wil komen. Beschadigde bedrading leidt er toe dat de ruitenwissers halverwege blijven staan. Weigert de elektrisch bediende handrem dienst, dan moet dat weliswaar in de garage worden gerepareerd, maar door tussenkomst van de Wegenwacht kun je daar in ieder geval op eigen kracht naar toe rijden.

Mercedes E-Klasse (2009 – 2016)

Mercedes-Benz E-Klasse

Nadere introductie overbodig. Iedereen die negatief spreekt over zo’n Mercedes, heeft er nooit in gereden. Dit is comfort met een hoofdletter C: een weldaad op wielen, zowel in zit- en veercomfort als in bediening en geluidsbeleving. Er gaat een enorme rust van deze auto’s uit. Aan ruimte natuurlijk ook geen gebrek, met 540 liter bagageruimte. Door het warme bad dat een E-klasse biedt, wordt dit vanzelf méér dan alleen een auto: een metgezel. Met een E200 rij je ook nog eens eenvoudig 1 op 12. Bij de merkdealer in Oud Beijerland staat een donkergrijze E200 CGI Sedan Automaat (2012, 101.000 km) in de rijke Elegance-uitvoering voor € 24.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De eerste bouwjaren van dit model hebben nogal eens last van een kapot contactslot. Latere exemplaren hebben dat niet meer. Vaak lukt het de Wegenwacht nog wel om de auto toch te starten. De brandstofpomp zit onder de zitting van de achterbank en kan van slag raken. Dat is meestal wel te herstellen, tenzij de pomp echt stuk is. Slechte stekkercontacten kunnen leiden tot allerhande elektronische storingen. Een automaat die niet uit de parkeerstand wil, is met een trucje weer vrij te krijgen.

Ons advies

Het ene merk ligt je, het andere juist niet. Feit is dat dergelijke auto’s veel betaalbaarder zijn dan het lijkt. De rijkosten zijn hoger, maar aan het rijplezier kun je geen prijskaartje hangen.