Autovisie
Autovisie Nieuws 23 feb 2019

Dossier: Handzame luxe voor 15.000 euro

Je wilt een betaalbare, stijlvolle auto, maar dan wel eentje die fatsoenlijk in een parkeerplek past. Gelukkig weten wij drie uitstekende voorbeelden!

Audi A1 (2010 – 2018)

Audi A1 Sportback

Valt jouw oog op een A1, kies dan voor een versie met contrasterende dakbogen.  Zonder oogt hij al gauw saai. Van binnen is het een echte Audi: de bedieningsknoppen zitten waar je ze verwacht, het interieur is netjes afgewerkt en de voorstoelen zitten uitstekend. Ruim is zo’n A1 niet en dan buigen de zijruiten ook nog eens naar binnen. De eenvoudigste benzinemotor, een 1.0-liter driecilinder, is best levendig en op kruissnelheid verrassend stil. Dit type Audi is al lang genoeg op de markt om ze ook in lagere prijsklasses tegen te komen. Het zwarte exemplaar met zilveren ‘bogen’ dat in Vlaardingen te koop wordt aangeboden bijvoorbeeld: een 1.0 Ultra (2015, 22.000 km) voor € 14.650.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij versies met een 1.0-liter driecilinder motor kan de gasklep kapot gaan. De motor stopt er dan mee en helaas kan de Wegenwacht dat mankement niet ter plekke voor je verhelpen. De 1.2- en 1.4 TSI-motoren hebben een elektrische waterpomp. Houdt die er mee op, dan loop je het risico dat de krachtbron van de A1 te heet loopt. Bij die motoriseringen komt ook een kapotte turbo of -laaddrukregelaar voor. Bovendien kunnen ze op drie cilinders gaan lopen, omdat de bougiekabel doorslaat. Dat lost de Wegenwacht wél gewoon langs de weg op.

DS3 (2016 – heden)

DS3

De DS3 (oorspronkelijk van Citroën) heeft een geheel eigen stijl. Deze Franse ‘dame’ is tegelijk frivool, eigenwijs en smaakvol. Het interieur oogt misschien een beetje druk, maar is wel fraai vormgegeven. Grappig: in het dashboard zit een ‘parfumeur’ met verwisselbaar patroon, voor een aangenaam geurtje onderweg. Daarover gesproken: de DS3 is duidelijk de comfortabelste van deze drie. De 1.2-liter driecilinder benzinemotor is sterk genoeg en ook nog eens zuinig: je rijdt zo maar 1 op 18. Aanbod genoeg op online zoekmachines als gaspedaal.nl. Wat denk je van de zwarte ‘So Chic’–uitvoering (2016, 49.000 km) van de eerste eigenaar, die bij de merkdealer in Almere wordt aangeboden voor € 14.950?

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica speelt de DS3 wel eens parten. De waarschuwing ‘motor te heet’ kan ook betekenen dat er alleen een sensor stuk is. Vocht in een stekker aan de zekeringkast veroorzaakt allerhande storingen. De Wegenwacht maakt de boel droog en je kunt weer verder. Dezelfde stekker kan ook verbranden: in dat geval moet er een nieuwe op. Een knipperend acculampje en uitvallende functies is geen pech: de DS spaart gewoon zijn accu. Gewoon een flink stuk rijden en het is over.

Mini Cooper (2014 – heden)

Mini Cooper

Een introductie is bij een Mini overbodig. Er zijn twee belangrijke redenen om voor dit model te kiezen. Het onderscheidende uiterlijk is er daar één van, waarbij het dashboard ook nog eens origineel is. Daarnaast rijdt een Mini dynamisch, met directe en precieze besturing, stevige vering en daardoor een fabelachtig sportief weggedrag. In de praktijk is het juist die combinatie waardoor je Mini-adept wordt. De normale Cooper met 1.5 liter driecilinder is voor de meeste kopers al snel genoeg. Op gaspedaal.nl heb je ze voor het uitkiezen. Zelfs de huidige versie valt binnen ons budget, zoals de rood met witte Cooper Business (2015, 106.000 km) bij een autobedrijf in Apeldoorn: € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze generatie van de Cooper zijn enkele kleine euvels bekend. Puntige schoenen kunnen veroorzaken dat bij het koppelingspedaal een draad los gaat. De motor start dan niet, want die draad moet juist het signaal doorgeven dat de koppeling is ingedrukt. Een losse massakabel tussen versnellingsbak en carrosserie legt de Mini ook stil. In beide gevallen zet de Wegenwacht de draad weer vast. Raakt de nokkenas-stelmotor vervuild, dan loopt de krachtbron slecht: kwestie van schoonmaken.

Ons advies

Koop wat je het meeste aanspreekt. Bekijken we het nuchter, dan is de DS3 de beste koop.