Autovisie
Autovisie Nieuws 30 jun 2018

Dossier: Goede smaak in overvloed voor 10.000 euro

Je wilt een ruime gezinsauto, maar wel eentje met stijl. Red je dat voor 10 mille? Jawel hoor!

Mercedes B-Klasse (2005 – 2011)

Mercedes-Benz B-Klasse

De B-Klasse staat gevoelsmatig ver af van de bekende limousines van de fabrikant. Eenmaal achter het stuur herinnert de ster op het stuur je altijd aan de bewust gemaakte keuze voor het merk. Uiteraard is dit model heerlijk ruim, zoals dat in deze klasse hoort. Toch is de bagageruimte (544 liter) de minst grote van de modellen op deze pagina. Typisch Mercedes zijn het rijcomfort en de rust en klasse die de B-Klasse uitstraalt. Het dashboard oogt fraai en de bedieningsknoppen laten zich logisch bedienen. Er staan de nodige exemplaren te koop, zoals de zwarte B180 (2009, 87.000 km) die voor € 9.995 wordt aangeboden door een autobedrijf in Mill.

Oordeel van de Wegenwacht

Ook een Mercedes ontkomt niet aan elektronische problemen. Van de B-Klasse zijn diverse storingen bekend, die in vrijwel alle gevallen ter plekke door de Wegenwacht kunnen worden opgelost. Bekend is bijvoorbeeld een combinatie van storingen die verwijst naar de achterklep. In dat geval is er sprake van waterlekkage via de ruitensproeier. Puur mechanisch wil er wel eens een aandrijfas breken. Dat is een kostbare reparatie, die niet langs de weg valt op te lossen.

Peugeot 5008 (2009 – 2017)

Peugeot 5008

De 5008 scoort punten op variabiliteit in het interieur. Vooral als zevenzitter is een complete stoelendans mogelijk en het kost weinig moeite om die verschillende opstellingen te maken. Daarbij is de geboden binnenruimte gigantisch, met maar liefst 680 liter bagageruimte achter de reguliere achterbank. Daarnaast beschikt de Peugeot over verschillende handige opbergvakjes. Achter het stuur valt niet te ontkennen dat je met een grote en zware auto op pad bent. Via gaspedaal.nl vinden we bij de Peugeot-dealer in Emmeloord een keurige blauwe 5-persoons 1.6 VTi (2010, 93.000 km), rijklaar voor € 9.950. Die instapmotor is eigenlijk wat ondermaats, vooral als de MPV vol passagiers en bagage zit.

Oordeel van de Wegenwacht

De benzinemotoren kunnen bij Peugeot last hebben van een kapotte bobine op één van de cilinders. Mits er aan zo’n bobine valt te komen, is dit zo opgelost. Het euvel kan echter terugkeren bij de overige drie exemplaren. De 1.6-liter benzineversies hebben een elektrisch bekrachtigde waterpomp. Als die niet werkt, kan de motor heet lopen, met grote gevolgen. Een brandlucht in de auto wordt vaak veroorzaakt door de bedrading van de elektrisch bediende voorstoelen.

Renault Grand Scénic (2009 – 2016)

Renault Grand Scénic

De Scénic is een bekende verschijning. Wie extra ruimte wenst, kiest voor het 22 centimeter langere, zevenzits exemplaar dat als Grand Scénic bekend staat. Ruimte is één, slim gebruik een tweede. Zo kan bij de achterbank de middelste zitplaats worden weggenomen, waardoor er meer elleboogruimte ontstaat voor volwassen inzittenden. Maar liefst 645 liter bagageruimte (zonder dat je de tweede zitrij gebruikt) is natuurlijk geweldig en dan zitten er ook nog heel veel slimme vakjes in de Renault. De Scénic rijdt redelijk comfortabel, de versnellingspook ‘op een sokkel’ went snel. Bij de Renault-dealer in Purmerend wordt voor € 9.950 een zwarte ‘Dynamique’-uitvoering aangeboden (2011, 104.000 km) met die felbegeerde zeven zitplaatsen.

Oordeel van de Wegenwacht

Kapotte individuele bobines komen ook bij Renault regelmatig voor. De elektrische handrem die niet los wil, daarvoor bestaat een noodgreep. Elektronica speelt ook de Renault-rijder soms parten. Lastig is dat een zekering wisselen al zoveel werk is dat ook daarvoor de Wegenwacht moet komen. Een draadboom die doorslijt op de versnellingsbak, maakt dat de auto niet meer verder wil. In feite is het echter een kleinigheidje.

Ons advies

We neigen naar de Mercedes, maar zullen de echte Francofielen niet tegenhouden bij hun keuze voor de Renault of Peugeot.