Autovisie
Autovisie Nieuws 15 apr 2017

Dossier: Ex-leasewagens voor 20.000 euro

Tegenwoordig verkopen leasemaatschappijen de mooiste auto’s waarvan het contract is verlopen zelf. Als particulier kun je op die manier een prachtige occasion op de kop tikken.

Ford Mondeo (2007-2015)

Dossier - Ford Mondeo - Leaseauto

Jarenlang gold de Mondeo zo’n beetje als de verpersoonlijking van de zakenauto. Er bestond in het verleden dan ook het nodige aanbod vanuit de leasemaatschappijen. Tegenwoordig heeft de grote Ford niet langer een dergelijke uitzonderingspositie. Dat neemt niet weg dat deze vorige modelgeneratie een onverminderd fijne en ruime auto is. Veercomfort en rijeigenschappen zijn uitmuntend. Via www.gaspedaal.nl komen we uit bij één van de outlets van Leaseplan, het filiaal in Hengelo in dit geval. Daar staat een zwarte Mondeo Wagon (2012, 116.000 km) voor een scherpe € 16.900.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica speelt deze generatie van de Mondeo nogal eens parten. De Wegenwacht kent diverse storingen, die in de regel ter plekke zijn op te lossen. Dat geldt voor een losse massakabel of een kapot (start)relais, al moet er in dat laatste geval wel een vervangend onderdeel in. Een verbrande stekker op de koelfan betekent dat de motor heet kan lopen, met alle gevolgen van dien. Vocht in het alarmsysteem zorgt ook voor vreemde storingen.

Volkswagen Passat (2010 – 2014)

Dossier - Volkswagen Passat - Leaseauto

De Passat is een andere onderkoning van de leasemarkt: vrijwel alle nieuwe exemplaren gaan in eerste instantie als zakenauto de weg op. Na een paar jaar, waarin de stationwagen als het goed is keurig volgens de voorschriften is onderhouden, heb je er nog altijd een plezierige gezinsauto aan, met veel ruimte en comfort. Met 600 liter bagageruimte hoef je in elk geval niet meer te passen en te meten met de vakantiebagage. Leasemaatschappij Arval biedt een mooie, zwarte benzineversie aan (2013, 122.000 km), waarbij in de advertentie direct al de onderhoudshistorie wordt weergegeven. De auto staat te koop voor € 17.750.

Oordeel van de Wegenwacht

Een tik met een hamer is afdoende om een klevende EGR-klep tot de orde te roepen. De wegenwacht weet precies waar hij moet slaan om een slecht lopende motor weer in het gareel te krijgen. Ook een elektrisch bediende handrem die van geen wijken weten wil, is geen partij voor de handige hulpkrachten van de ANWB. Maar weigert de DSG-automaat dienst, dan moet jouw Passat helaas op transport worden gesteld.

Volvo V40 (2012 – heden)

Dossier - Volvo V40 - Leaseauto

De V40 is de laatste jaren één van de lievelingen van de Nederlandse leaserijders. Dat had aanvankelijk te maken met het fiscale regime, maar met het sterke uiterlijk en zijn dynamische weggedrag weet de Volvo nog steeds automobilisten voor zich te winnen. Wie van een stevig geveerde, scherp sturende auto houdt, kiest van dit drietal voor de V40. Het ruimte-aanbod is daarentegen wat beperkt, zowel voor de inzittenden als hun bagage. Bij de Almeerse outlet van leasemaatschappij Athlon treffen we een zwarte V40 T3 Summum (2012, 91.000 km) aan voor € 19.400.

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze actuele Volvo-generatie zijn weinig euvels bekend. Er komen wel eens elektronische storingen voor, maar specifieke oorzaken kan de Wegenwacht niet aanwijzen. Bij de dieselmotoren wil wel eens een stekker van het brandstofsysteem lostrillen, waardoor de motor er vanzelf mee ophoudt. Dat is een kwestie van vast zetten.

Ons advies

Kopen bij een leasemaatschappij betekent vaak snel beslissen, dus het is zaak vooraf precies te bepalen wat je wilt. Vervolgens kun je direct toeslaan wanneer je de gewenste auto vindt. Wij zouden in dit geval gaan voor de Passat.