Wat ga je rijden wanneer je voor jezelf gaat beginnen? Wij tippen een flinke stationwagen op diesel: dat zijn ideale kilometervreters en ze bieden ook nog eens ruimte voor je bedrijfsvoorraad én het gezin. Staan onze suggesties je aan, koop zo’n auto dan wel privé: de modellen zijn nog dusdanig nieuw, dat je anders de volle mep aan bijtelling betaalt.

Alfa Romeo 159 SW (2005 – 2011)

Alfa Romeo 159 Sportwagon - Dossier - Autovisie.nl


Als merk heeft Alfa Romeo flinke fouten gemaakt in de marketing van de 159, waardoor de auto nooit de waardering kreeg die hij verdiende. Nu is het een model waar je niet zo gauw aan denkt. Als occasionkoper kun je echter handig gebruik maken van die geringe populariteit. Het zijn namelijk erg fijne, comfortabele en ruime auto’s, vaak met een rijke uitrusting. En wij vinden ze tijdloos mooi, maar dat oordeel is uiteraard subjectief. Bij een autohandelaar in Enschede vinden we via www.gaspedaal.nl een fraaie 159 SW (2008, 190.000 km) in brons-metallic voor € 6.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De 159 toont zich behoorlijk betrouwbaar, juist ook de diesels. Een kapotte hoofdzekering maakt dat de motor dienst weigert; mits er een ander exemplaar voor handen is, kan de Wegenwacht deze snel voor je vervangen. Een losse slang op de intercooler en een lekkende onderdrukleiding op de turbo veroorzaken dat de 1,9 JTD trekkracht tekort komt, maar ook die euvels zijn gauw verholpen. Een tikje met een hamer, precies op de juiste plek, maakt een einde aan een vastzittende EGR-klep.

Mercedes-Benz C-Klasse Combi (2000 – 2007)

Mercedes-Benz C-Klasse Estate - Dossier - Autovisie.nl


Astronomische kilometerstanden lijken bij dit type Mercedes geen effect te hebben op de vraagprijs. Goed opletten dus en gewoon de allerbeste uitkiezen; er staan er verspreid door het land meer dan genoeg. In goede staat zijn dit comfortabele, rustgevende reisauto’s. Natuurlijk geeft die ster op de neus een kick, maar staar je er niet blind op. Het merkimago zegt niet alles over de kwaliteit van de auto, zeker niet wanneer die ruw is behandeld. Via www.gaspedaal.nl komen we terecht in Hedel, waar we een keurig zilvergrijs exemplaar aantreffen. De auto heeft een dieselmotor, stamt uit 2007 en er staan 194.000 kilometer op de teller. Voor € 6.950 mag -ie mee naar huis.

Oordeel van de Wegenwacht

Intensief gebruik kan tot veel storingen leiden. Een kapotte module van het contactslot bijvoorbeeld. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar er moet wel een nieuwe module in. Diverse storingen vallen te herleiden tot een kapotte remlichtschakelaar. Een defecte zekering op de startmotor maakt dat de motor niet wil lopen. Poreuze brandstofleidingen kunnen ook zorgen dat een diesel niet aanslaat. De combi-schakelaar links op de stuurkolom kent veel functies en gaat wel eens stuk. Wanneer de voor- of achterveren breken, komt de C-Klasse niet door de APK.

Volvo V50 (2004 – 2012)

Volvo V50 - Dossier - Autovisie.nl


Van buiten en van binnen is deze Volvo net een slagje kleiner dan de twee andere suggesties. Als je vooral in je eentje onderweg bent, maakt dat weinig uit. Je profiteert wel van uitstekende stoelen; een aangename producteigenschap van het Zweedse merk. Daar staat tegenover dat het veercomfort bescheiden uitvalt en je onderweg nadrukkelijk de banden hoort. Verder zijn de aandrijfreacties van de motor goed voelbaar in het stuur. Bij een Volvo-specialist in Goor (Ov.) staan diverse exemplaren, waaronder een keurige 2.0-liter diesel in de Kinetic-uitvoering (2007, 186.000 km) voor € 6.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze generatie Volvo’s zijn nogal wat euvels bekend bij de Wegenwacht. Vijfcilinder-diesels gaan soms op vier stuks lopen, omdat een injector vastzit. Een defect dashboard in combinatie met een niet startende 2.0-liter diesel wordt veroorzaakt door een kapot startrelais. De Wegenwacht weet een noodoplossing, maar daarna moet je direct naar de garage. De stekkers van het contactslot kunnen losraken, vocht in een zekeringkast zorgt voor allerhande storingen en de pook van een automaat blijft soms vastzitten in de parkeerstand. Dat laatste kan de Wegenwacht verhelpen.

Ons advies

Wij zouden beslist voor de Alfa Romeo gaan. De enige voorwaarde is wel dat je er lang mee doorrijdt en veel kilometers draait; dan smeer je de afschrijving een beetje uit.