Autovisie
Autovisie Nieuws 9 jun 2018

Dossier: Alles behalve saai voor 15.000 euro

Het gros van de Nederlandse automobilisten geeft de voorkeur aan een praktische gezinsauto. Maar wat nu wanneer je liever een koppendraaier rijdt: moeten de kinderen dan automatisch thuisblijven? Welnee! Deze modellen zijn degelijk, betrouwbaar én alles behalve saai.

Citroën DS5 (2011 – heden)

Citroën DS5

Citroën heeft een reputatie hoog te houden wanneer het gaat om onderscheidende auto’s. De vormgeving van deze grote vijfdeurs hatchback is bijzonder: hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Dat geldt even goed voor het interieur. Verwonder je over de schakelaars in het dak en het vierdelige (!) glazen dak. Een ‘head-up display’, waarbij jouw gereden snelheid op de voorruit wordt geprojecteerd, is voor veel occasionkopers nog pure ‘science fiction’. De vering is dan weer on-Frans stug. Er staan best veel DS5-en te koop, maar dat zijn vaak diesel-hybrides, die een tijdje fiscaal interessant waren. Bij een autobedrijf in Amsterdam ontdekken we een benzineversie (2012, 148.000 km) voor € 13.900.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica laat de DS5 wel eens in de steek. Vaak hebben kleine oorzaken grote(re) gevolgen. Een losse moer tussen zekeringkast en startmotor zorgt voor startproblemen. De Wegenwacht draait de boel vast. Een niet herkende sleutel valt ook snel te corrigeren. Een kapotte temperatuursensor geeft ten onrechte het idee van een heet gelopen motor, terwijl er niets aan de hand is zolang de sensor wordt vervangen. Vervelender is een defecte ABS-pomp. Een kostbare, maar broodnodige reparatie want de auto remt anders onvoldoende.

Kia Optima (2012 – 2015)

Kia Optima

Alleen omdat je dit type Kia niet zo vaak ziet, hoort hij al in dit rijtje thuis. De Optima is een mooi gelijnde auto, die het midden houdt tussen een hatchback en een sedan. Hij heeft best een fraai interieur en opvallend goede voorstoelen. Aan ruimte ook geen gebrek, alleen is bij de hybride versie de bagageruimte wat beperkt. Met een dergelijke Optima rij je gemiddeld 1 op 16: niet slecht, maar ook niet wereldschokkend. Kwalitatief zijn Kia’s ijzersterk. Het tweedehands aanbod is echter bescheiden. Een zoekopdracht via gaspedaal.nl levert een zilvergrijze Hybrid uit december 2013 op, met 133.000 kilometer ervaring. De middenklasser staat voor € 12.900 te koop bij een vakgarage in Groot-Ammers.

Oordeel van de Wegenwacht

De Optima toont zich zeer betrouwbaar. De Wegenwacht hoort wel eens dat het fabrieksnavigatiesysteem de weg kwijt is: onhandig, maar de auto komt er niet door tot stilstand.

Lancia Delta (2008 – 2015)

Lancia Delta

Helaas is deze generatie Delta één van de laatste Lancia’s. Het Italiaanse automerk heeft nooit allemansvrienden gemaakt, maar wel bijzonder fijne en mooie auto’s. Deze Delta is vooral achterin opvallend ruim en qua vormgeving is hij nog steeds flink onderscheidend. Hij rijdt ook best comfortabel en blijkt kwalitatief erg goed. Met ons budget zitten we aan de top van wat er nu wordt aangeboden. Heel goed: bij zo’n bijzondere auto moet je gewoon de allermooiste kopen die er te krijgen is. Het diepzwarte exemplaar (2011, 80.000 km) dat bij een autobedrijf in Voorschoten te koop wordt aangeboden bijvoorbeeld. Het betreft een 1.8 ‘Gold’ mét automaat voor € 14.700.

Oordeel van de Wegenwacht

De Delta is veel beter dan vaak wordt gedacht. Na lang stilstaan kan de startmotor sneller draaien dan normaal, zonder dat de motor aanslaat. Niets aan de hand: de motor moet eerst oliedruk opbouwen. Te lang wachten met olie verversen leidt uit zelfbescherming tot vermogensverlies. Als hard tegen een stoeprand is gereden, weigert de Lancia dienst. Dat is ook ingebouwde veiligheid: de aanwezige elektronica vermoedt een aanrijding en onderbreekt de brandstoftoevoer. De Wegenwacht kan dit eenvoudig herstellen.

Ons advies

De Kia is de voorzichtige keuze, de DS5 vooral apart. Misschien biedt de Lancia wel het beste van twee werelden: onderscheidend vormgegeven én kwalitatief erg goed.