Volledig elektrische auto’s zijn intussen alweer enkele jaren op de markt. Mits je de beschikking hebt over een oplaadmogelijkheid, kan een gebruikt exemplaar ook voor particulieren interessant zijn.

BMW i3 (2013 – heden)

BMW i3 - Dossier elektrische auto - Autovisie.nl


Ja, hij is elektrisch, maar dat is feitelijk maar één van de eigenschappen die van de i3 een zeer vooruitstrevende auto maken. Zo is de hele carrosserie gemaakt van koolstofvezel, op het aluminium frame na. Dat is dus extreem duurzaam, heel licht en sterk. Zelfs schade is relatief gemakkelijk herstelbaar! Voor wie volledig elektrisch toch een beetje eng vindt, bestaat er ook een versie met een piepklein hulpmotortje op benzine. Zo haal je altijd de beoogde laadpaal. Via www.gaspedaal.nl vinden we bij een occasionbedrijf in Leiden een zwarte i3 (2014, 43.000 km) voor € 19.940.

Oordeel van de Wegenwacht
Het komt voor dat de laadstekker niet los wil komen van de auto. Vaak lukt het de bestuurder alsnog na een telefoontje met de Wegenwacht. Ondanks dat de i3 volledig is bijgeladen, gaat de EV soms toch in een noodloopmodus. Dan is een reset nodig, maar die voert BMW alleen in eigen beheer uit. Bij exemplaren met een extra brandstofmotor staat het tankje onder druk. Daardoor is het incidenteel een heel gedoe om de tankdop los te krijgen.

Nissan Leaf (2011 – heden)

Nissan Leaf - Dossier elektrische auto - Autovisie.nl


De Leaf was in 2006 zo’n beetje de eerste volwaardige, elektrische auto en won terecht de titel ‘Auto van het Jaar’. Dat is al even geleden en dus vind je vandaag de dag al een aardig aanbod gebruikte exemplaren. De Japanner is volgens velen niet moeders mooiste, maar hij is best ruim en comfortabel. Een zoekopdracht op www.gaspedaal.nl levert ruim honderd resultaten op. Bijvoorbeeld het witte exemplaar (2014, 23.000 km) dat bij de Nissan-dealer in Amsterdam-Noord te koop staat voor € 19.750.

Oordeel van de Wegenwacht
‘Plakkende’ oplaadstekkers komen bij alle elektrische auto’s voor en de Leaf vormt daarop geen uitzondering. In de regel weet de Wegenwacht daar wel raad mee. Verder is de Leaf kwalitatief een echte Nissan: er gaat technisch gezien nooit echt iets mis mee.

Renault ZOE (2013 – heden)

Renault ZOE - Dossier elektrische auto - Autovisie.nl


De ZOE is voorlopig hét succesnummer in het elektrische modellengamma van Renault. Deze zeer moderne en ruime vijfdeurs ziet er fraai uit en rijdt comfortabel. Er bestaat een groot aanbod van gebruikte ZOE’s, al blijken sommige exemplaren nauwelijks te zijn gebruikt. Let wel: voor de batterij geldt een maandelijks leasetarief, ook wanneer je de elektrische Renault gebruikt koopt! Bij de Renault-dealer in Tiel staat bijvoorbeeld een spierwitte (2016, 9.500 km) voor € 19.900.

Oordeel van de Wegenwacht
De Renault ZOE toont zich uitermate betrouwbaar. Los van problemen met niet-werkende laadpalen is de Wegenwacht nog niet vaak bij een ZOE geroepen. Wordt de afstand tot de paal (net) niet gehaald, dan is het goed om te weten dat slepen niet mag, maar rollen wel! De Wegenwacht kan de keuzehendel eenvoudig uit de parkeerstand halen.

Ons advies

Wij zouden kiezen voor de Renault ZOE. Vanwege het grote aanbod en omdat het los van de elektrische aandrijving even goed een aantrekkelijke auto is.

Tekst: Bart van den Acker