Autovisie
Autovisie Nieuws 24 feb 2018

Dossier: Aan de hoge zit voor 20.000 euro

Er verschijnen steeds meer semi-terreinwagens in het straatbeeld. Logisch dus, dat er ook tweedehands veel vraag is naar dergelijke modellen. Kun je op de occasionmarkt al wat moois vinden? Wij wel!

Mazda CX-3 (2015 – heden)

Mazda CX-3

De Mazda is het nieuwste toevoeging aan het gamma semi-terreinwagens van het merk. Niettemin heeft de CX-3 al bewezen de meest waardevaste in deze categorie te zijn. De motorkeuze valt bijzonder te noemen. De CX-3 heeft namelijk een efficiënte viercilindermotor met 2.0-liter inhoud, die slechts licht wordt belast en daardoor gemakkelijk een verbruik van 1 op 15 scoort. Daarbij speelt ook zijn lage gewicht een rol, wat tevens bijdraagt aan gunstiger maandlasten dan de concurrentie. Los daarvan rijdt zo’n grote en soepele motor erg prettig. De Mazda is alleen niet de ruimste in zijn soort. Bij de Mazda-dealer in Heerlen vinden we voor € 19.950 een wit exemplaar uit 2016 met 8.200 gereden kilometers.

Oordeel van de Wegenwacht

Het verbaast niemand die thuis is in moderne Japanse auto’s, maar over de Mazda CX-3 heeft de Wegenwacht niets te melden. Dit zijn absolute kwaliteitsproducten en ook als ze wat ouder worden en meer kilometers hebben gedraaid, verwachten we geen rare dingen.

Opel Mokka (2012 – heden)

Opel Mokka

In lijn met de andere Opel semi-terreinwagens is de letter ‘X’ voortaan aan de typenaam toegevoegd. Maar in wezen is er niets veranderd. De Mokka is in veel opzichten de middenmoot in deze klasse: niet de ruimste, niet de comfortabelste, niet de vlotste maar wèl de zwaarste. Die massa werkt door in verschillende opzichten, maar met de 1,4 turbomotor moet 1 op 14 toch haalbaar zijn. Juist doordat het model al wat langer meeloopt, is er volop aanbod, ook voor aanmerkelijk lagere prijzen. Op gaspedaal.nl staan er honderden, dus kijk eerst eens in de buurt. Wij laten voor € 19.950 ons oog vallen op de witte 1.4T ‘Edition’ (2014, 50.000 km) bij de merkdealer in Steenwijk.

Oordeel van de Wegenwacht

Van de Mokka zijn bij de Wegenwacht enkele kleine euvels bekend. De Bluetooth-verbinding van de telefoon verbreekt soms niet, maar dat is door de bestuurder zelf op te lossen. Wanneer bij versies met een automaat de keuzehendel niet uit de parkeerstand wil, kan dat worden veroorzaakt door een lege accu of een defecte remlichtschakelaar. Beide oorzaken kunnen ter plekke door de Wegenwacht worden verholpen.

Renault Captur (2013 – heden)

Renault Captur

De Captur is de ruimste van dit drietal en daarbij beschikt deze Renault over enkele slimme details, die ‘m tot een echte gezinsauto maken. Zo is de hele achterbank verschuifbaar, zowel vanuit het interieur als de bagageruimte. Dat maakt de indeling variabel. Opbergruimte is er ook volop, bijvoorbeeld in het dashboardkastje in de vorm van een schuiflade. Daarnaast is de Captur lekker comfortabel. De 0,9 liter instapmotor is wat krap bemeten, de 1.2-liter viercilinder rijdt prettiger. Er staan al de nodige Capturs te koop. Binnen ons budget (€ 19.999!) kiezen we voor een rood/zwarte kleurencombinatie met een 1.2-liter motor. De auto komt uit 2016, heeft 31.000 kilometer ervaring en valt te bevragen bij een autobedrijf in Groenlo.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Captur kennen we alleen wat elektronische storingen, die de Wegenwacht ter plekke kan verhelpen. In bepaalde gevallen, zoals bij een kapotte ladingssensor op de accu, moet de Renault naderhand nog naar de garage. Opvallend is dat de Captur soms op het dashboard verontrustende meldingen geeft, terwijl er niet zoveel aan de hand is. In het geval van die kapotte ladingssensor valt er bijvoorbeeld te lezen: ‘Starten kan tot motorschade leiden’. Zulke berichten veroorzaken nodeloze paniek.

Ons advies

Als binnenruimte niet de voornaamste eis is, dan heeft de Mazda beslist de voorkeur.