Zoek artikelen en videos op merk

Audi TT test, nieuws, prijs en meer

De eerste generatie Audi TT werd in 1998 geintroduceerd. Inmiddels staat de derde generatie in de showrooms. De naam TT verwijst naar de Tourist Trophy; een motorenrace die op het eiland Man wordt verreden. Een rijtest van de huidige, derde generatie Audi TT vind bij Autovisie. Productnieuws over de Audi TT vind je hier ook. De reviews van de vorige generaties Audi TT kun je teruglezen. 

Ontworpen in Californië 

De conceptcar TT werd in de Californische Volkswagen designstudio’s ontworpen en voor het eerst getoond op de IAA autobeurs in Frankfurt in 1995. De reacties van het publiek waren dusdanig positief, dat werd besloten tot serie productie. De eerste generatie verscheen in 1998 in de showrooms. Sinds de introductie van die eerste generatie is de Audi TT zowel in tweedeurs coupevorm leverbaar, als een tweedeurs en tweezits cabriolet.  

Productie in Hongarije 

De chassispanelen van de Audi TT worden gefabriceerd in Audi’s thuisbasis in het Zuidduitse Ingolstadt. Daarna vind de eindmontage plaats in de Audi fabrieken in het Hongaarse Győr.  

Sportieve prestaties 

De motor van de Audi TT ligt in alle gevallen voorin. Voorwielaandrijving is standaard; maar integrale aandrijving, met de naam Quattro, is als optie leverbaar. Dankzij het relatief lage wagengewicht van 1.230 kilogram en in combinatie met de sterke motoren, zijn sportieve prestaties mogelijk. De TT-RS, het topmodel, heeft een 400 pk sterke vijfcilinder lijnmotor, waarmee een acceleratietijd van 0-100 km/uur in 3,7 seconden mogelijk is en een topsnelheid van 280 km/uur. Toch bedraagt het benzineverbruik niet meer dan gemiddeld 8,0 liter per 100 kilometer. Deze motor is standaard gekoppeld aan een zeventraps S-Tronic automaat.  

Prijzen 

De Audi TT Coupe is leverbaar vanaf circa 51.300 Euro. Het betreft in dit geval de basis uitvoering met een 197 pk sterke 4 cilindermotor. De Roadster is 3.000 Euro duurder.  

Breed modellengamma 

Het Duitse Audi concern maakt deel uit van de Volkswagen groep waar een groot aantal merken onder vallen. Met het Spaanse Seat en het Tsjechische Skoda concern bedient men de massamarkt maar met de merken Bugatti, Lamborghini en Bentley heeft men drie premium merken in huis. 

De instapper van het Audi gamma is de A1. De A3 is een compacte zakensedan die echter ook als tweedeurs cabriolet wordt geleverd. De A4 mikt op dezelfde doelgroep en met de A5, A6, A7 en A8 heeft het merk vier sterke modellen in huis voor het bedienen van de markt van met name zakelijke rijders. De TT en R8 zijn twee sportwagens, leverbaar zowel in coupe als cabriolet vorm. Met de Q series is Audi vertegenwoordigd in het crossover en SUV-segment. Het aanbod loopt van de hierboven beschreven compacte crossover Q2, via de Q3, Q5, Q7 tot en met de Q8. Sinds kort maakt ook de E-tron; de eerste volledig elektrische Audi, deel uit van het gamma.