Zoek artikelen en videos op merk

Audi A1 test, nieuws, prijs en meer

De Audi A1 is sinds 2010 opgenomen in van het productgamma van het Duitse Audi concern, onderdeel van de Volkswagen groep. Inmiddels staat de tweede generatie in de showrooms. Van de eerste generatie, gebouwd van 2010 tot en met 2018, werden twee types gebouwd; zowel een drie-, als een vijfdeurs variant. Van de tweede generatie, die in 2018 werd voorgesteld, bestaat slechts een vijfdeurs variant. Een review van de tweede generatie Audi A1 vind je op Autovisie. Productnieuws over de Audi A1 vind je hier ook. 

Productie in Brussel 

De eerste generatie Audi A1 werd geproduceerd in de Audi fabrieken in het Belgische Vorst; gelegen nabij de hoofdstad Brussel. De A1 is gebaseerd op het zogeheten PQ25 platform van de Volkswagen groep. Gerelateerd aan de Audi A1 zijn diverse andere varianten van auto’s die het concern produceert zoals de volkswagen Polo, de Seat Ibiza en de Skoda Fabia. De eerste generatie A1 was leverbaar met een keuze uit 5 benzinemotoren en drie diesels. De vermogens varren van 85 pk tot en met 252 pk voor de extra sportieve S1 versie. Qua transmissie was er keuze uit zowel een handbak met 5 of zes versnellingen of een 7 traps S-Tronic automaat. Een test van de eerste generatie Audi A1 vind je op Autovisie. 

Vijf sterren 

De Audi A1 behaalde in de crashtest van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren. 

Tweede generatie 

De tweede generatie van de Audi A1 staat sinds 2018 in de showrooms. Er is wel sprake van een breuk met het verleden; er zijn geen dieselmotoren meer leverbaar voor dit model en een driedeurs variant is vanwege de tegenvallende vraag uit het aanbod verdwenen. Met de introductie van de nieuwe generatie kwam tevens een eind aan de productie van het model in Brussel; de nieuwe A1 wordt gebouwd in het Spaanse Martorell.  

Specificaties 

De vermogens van de vier leverbare benzinemotoren varren van 95 tot en met 200 pk. Qua transmissie zijn er zowel manuele transmissies leverbaar; met vijf of zes versnellingen maar ook een zeventraps S-Tronic automaat. De topsnelheid van de versie met 2,0 liter viercilindermotor bedraagt 235 km/uur. De wegenbelasting bedraagt rond de 150 Euro per kwartaal. 

De nieuwe generatie A1 is gebaseerd op het Volkswagen MQB-AO platform, waar ook de Volkswagen Polo en Seat Ibiza gebruik van maken. 

Breed modellengamma 

De instapper van het Audi gamma is de A1. De A3 is een compacte zakensedan die echter ook als tweedeurs cabriolet wordt geleverd. De A4 mikt op dezelfde doelgroep en met de A5, A6, A7 en A8 heeft het merk vier sterke modellen in huis voor het bedienen van de zakelijke markt. De TT en R8 zijn twee sportwagens, leverbaar zowel in coupe als cabriolet vorm. Met de Q series is Audi vertegenwoordigd in het crossover en SUV-segment. Het aanbod loopt van de compacte crossover Q2, via de Q3, Q5, Q7 tot en met de Q8. Sinds kort maakt ook de E-tron; de eerste volledig elektrische Audi, deel uit van het gamma.