Zoek artikelen en videos op merk

Audi A3 test, nieuws, prijs en meer

De Audi A3 is een model van de Duitse fabrikant Audi welke sinds 2012 in de derde generatie wordt gefabriceerd. De introductie van de eerste A3 vond plaats in 1996. De A3 is een belangrijke auto voor Audi, aangezien het de terugkeer van het Duitse merk inluidde in het segment van de compacte auto’s; sinds het beeindigen van de productie van de Audi 50 in 1978. De eerste generatie A3 werd gebouwd van 1996 tot en met 2003 en dat model is gebaseerd op het Volkswagen A4 platform.  Het is een auto die bekend staat om zijn betrouwbaarheid.

5 sterren 

Bij de crashtest van de Euro NCAP kreeg de eerste generatie A3 de hoogst haalbare score; namelijk vijf sterren. Die eerste generatie was leverbaar met een keuze uit zes benzine-, en vier dieselmotoren en werd gebouwd in een driedeurs-, en vijfdeursvariant.  

Tweede generatie 

Het succes van de eerste generatie A3 smaakte naar meer. De tweede generatie werd geintroduceerd in 2003. Daarbij werd een carrosserievariant aan de line-up toegevoegd; naast een drie-, en vijfdeursmodel werd er ook een tweedeurs cabriolet leverbaar. Het aantal productielocaties werd uitgebreid van twee naar vier. Een rijtest van de tweede generatie Audi A3 lees je op Autovisie.  

Betrouwbaarheid 

Net als alle andere modellen van Audi staat de A3 bekend als betrouwbaar. De massa/ledig gewicht van de A3 bedraagt, afhankelijk van de uitvoering en motorisering, rond de 1100 kilogram. Dat betekent een gunstig tarief qua wegenbelasting. Deze bedraagt rond de 150 Euro, afhankelijk van de provincie waar de auto wordt gebruikt.  

Interieur 

De redelijk sobere en zakelijke ontwerpstijl die zo kenmerkend is voor de Audi modellen, wordt voortgezet in het interieur. Wel is de afwerking en kwaliteit van de toegepaste materialen van een hoog niveau. De Audi modellen van vandaag concurreren rechtstreeks met die van de andere Duitse premium merken BMW en Mercedes.  

Derde generatie 

De derde generatie van de Audi A3 werd in 2012 voorgesteld. Het is het eerste model uit de Volkswagen groep waarbij gebruik wordt gemaakt van het nieuwe MQB platform. Voor de derde generatie werd opnieuw een carroserievariant aan de line-up toegevoegd; dat betreft een vierdeurs sedan die rechtstreeks concurreert met de Mercedes CLA. 

Ruime standaarduitrusting 

De derde generatie A3 beschikt over de nodige comfort-, en veiligheidsvoorzieningen; naast een lane-assist systeem en adaptieve cruise control is dat een Multi Media Interface MMi systeem alsmede een multi-collision remsysteem dat de auto automatisch tot stilstand brengt na een botsing om verdere botsingen te voorkomen.  

Andere modellen van Audi 

De instapper van het Audi gamma is de A1. De A3 is een compacte zakensedan die echter ook als tweedeurs cabriolet wordt geleverd. De A4 mikt op eenzelfde doelgroep en met de A5, A6, A7 en A8 heeft het merk vier sterke modellen in huis voor met name zakelijke rijders. De Audi TT en R8 zijn twee sportwagens van het merk. Uiteraard ontbreken ook de nodige crossover-, en SUV modellen niet in de line-up. Modellen als de Q2, Q3, Q5, Q7 en Q8 voorzien in de behoefte van de hedendaagse automobilist aan stoer uitziende modellen waarmee ook off-road kan worden gereden. De e-tron, tenslotte, is een volledig elektrisch SUV-model.