Zoek artikelen en videos op merk

Audi Q5 test, nieuws, prijs en meer

De Audi Q5 is een SUV van het Duitse merk Audi, onderdeel van de Volkswagen groep. Het model maakt onderdeel uit van het gamma sinds 2008 en momenteel staat de tweede generatie in de showrooms. Een rijtest en productnieuws van de tweede generatie Audi Q5 vind je hier. De specificaties van de Audi Q5 vind je verderop in deze tekst.

Eerste generatie

De eerste generatie Q5 werd gepresenteerd in China en gefabriceerd in een groot aantal landen, waaronder China, Rusland en Mexico, maar ook in de thuisbasis van Audi in het Duitse Ingolstadt. Het model werd geassembleerd op het zogeheten MLB platform, beschikt standaard over vierwielaandrijving en de motor ligt in alle gevallen voorin. Zowel benzine-, als dieselmotoren werden aangeboden. De eerste generatie Q5 had een lengte van 4,6 meter en een gewicht van 1.850 kilo. 

Interieur

Het interieur van de Q5 is, in lijn met de rest van de auto, functioneel en redelijk sober. Enkele van de meest belangrijke functies van de auto worden bedient middels het MMI (Multi Media Interface) systeem. 

Tweede generatie

De tweede generatie Audi Q5 staat sinds 2017 in de showroom, na een introductie op de Salon van Parijs in oktober 2016. Voor de Chinese markt is ook een verlengde uitvoering leverbaar. De lengte nam met 2,4 centimeter toe en de Q5 is gebaseerd op het MLB platform van de Volkswagen groep. Gerelateerd aan de Audi Q5 zijn de Porsche Macan en de grotere Audi Q7. 

Prijzen en specificaties

De nieuwe Audi Q5 heeft een vanaf prijs van 62,950 Euro. Het 35 TDI model heeft een 2,0 liter viercilinder dieselmotor met 163 pk. Het gemiddelde verbruik bedraagt 5,6 liter per 100 km. De Co2 uitstoot ligt op 143 gram/km. De acceleratie van 0-100 km/uur neemt 9,1 seconden in beslag, de topsnelheid ligt op 211 km/uur. 

SQ5 TDI

De SQ5 TDI is de meest recente toevoeging aan het gamma van de Audi Q5. De 3,0 liter V6 TDI dieselmotor levert een vermogen van 347 pk. De elektrische compressor ondersteunt een turbolader waardoor het koppel van 700 Nm vrijwel direct beschikbaar is. Dat resulteert in een acceleratietijd van 0-100 km/uur in 5,1 seconden en een topsnelheid van 250 km/uur. 

Breed modellengamma

Het Duitse Audi concern maakt deel uit van de Volkswagen groep waar een groot aantal merken onder vallen. Met het Spaanse Seat en het Tsjechische Skoda concern bedient men de massamarkt maar met de merken Bugatti, Lamborghini en Bentley heeft men drie premium merken in huis. De instapper van het Audi gamma is de A1. De A3 is een compacte zakensedan die echter ook als tweedeurs cabriolet wordt geleverd. De A4 mikt op eenzelfde doelgroep en met de A5, A6, A7 en A8 heeft het merk vier sterke troeven in huis voor het bedienen van de markt van met name zakelijke rijders. De TT en R8 zijn twee sportwagens, leverbaar zowel in coupe als cabriolet vorm. Met de Q series is Audi vertegenwoordigd in het crossover en SUV-segment. Het aanbod loopt van de compacte crossover Q2, via de Q3, Q5, Q7 tot en met de Q8. Sinds kort maakt ook de E-tron; de eerste volledig elektrische Audi, deel uit van het gamma.